Pénz- és tőkepiac

Az UBS 774 millió dollárt bukott az Archegos-ügyön

Hiába múlta felül a japán UBS profitja a konszenzust, csúnyán beadták a részvényt. Közben a Nomura is megemelte háromnegyed milliárd dollárral az Archegos-veszteséget.

Az UBS befektetési bank is feliratkozott az Archegos Capital károsult hitelezőinek hosszú sorába. Bár a svájci pénzintézet kedden nyitás előtt közzétett gyorsjelentésében az 1,591 milliárd dolláros elemzői konszenzust felülmúlva, 1,824 milliárdos első negyedéves nettó eredményről adott számot, mégis 3 százalékot esett a árfolyama,

mert a riportból az is kiderült, hogy a bank 774 milliót bukott az Archegos-ügyön.

A Wall Streeten csak „tigriskölyöknek” becézett, korábban bennfentes kereskedés miatt évekre eltiltott Bill Hwang portfóliómenedzser, aki már csak „családi irodát” működtethetett volna, valójában harapós hedge fundként (fedezeti alap) üzemeltette az Archegost. Olyan komoly bankházak hitelezték az ügyleteit, mint az amerikai Morgan Stanley és Goldman Sachs, a német Deutsche Bank, a svájci Credit Suisse és a japán Nomura, s mint most kiderült, az UBS is.

Fotó: Shutterstock

Hwang koncentrált tőkeáttétes pozíciókat épített ki a részvénypiacon, s a teljes hozamcsere (total return swap) révén ezt a közkézhányadosok között megbújva tehette. A bankok vásárolták és kölcsönözték Hwangnak az értékpapírokat. Az Archegos-spekuláció összeomlását követően a legnagyobb veszteséget a tétovázó Credit Suisse (5,5 milliárd dollár) szenvedte el, míg a portfóliót azonnal likvidáló amerikai és német bankok kisebb leírásokkal megúszták. Például a Morgan Stanley csak 911 millió dollárt bukott.

Ám a 10 milliárd dollárt is meghaladó Archegos-számla egyre vaskosabb.

A Wall Street Journal szerint még a Mitsubishi is talált 300 millió dollár veszteséget. Ráadásul a Nomura is emelte a tétet. A japán bank Archegos-vesztesége a menedzsment keddi közlése szerint immár 245,7 milliárd jen, ami 2,85 milliárd dollárnak felel meg, s jóval meghaladja a korábbi 2 milliárd dolláros becslést. Ráadásul ebből több mint félmilliárd dollár (62 milliárd jen) a folyó második negyedévet terheli.

UBS Archegos Mitsubishi Nomura
Kapcsolódó cikkek