Pénz- és tőkepiac

Részvénycserék a Wall Street árnyékos oldalán

Évtizedes piacszabályozási mulasztásokra világít rá az Archegos botrány.

A Wall Street Journal a tőzsdeguru Warren Buffet 2003-as levelét idézi, melyet a befektetőknek írt, s már akkor úgy fogalmazott, hogy a részvénycserés ügyletek, s a hozzájuk kapcsolódó

tőkeáttétes fogadások „pénzügyi tömegpusztító fegyverek”, melyek ugyan rejtve vannak, de attól még „halálosak”.

Nos, a „pénzügyi tömegpusztítás” méreteire a múlt héten kirobbant Archegos botrány vetett egy kis fényt. És még mindig kérdéses, vajon a piacot mennyire hálózta be a részvénycsere.

A nagy bankházaknak a jelenlegi becslések szerint 10 milliárd dollár nagyságrendű veszteséget okozó Archegos spekuláció kapcsán joggal merült fel a kockázatkezelés. Továbbá, hogy miként építhetett ki a „tigris kölyöknek” becézett Bill Hwang tőkeáttétes koncentrált részvénypozíciókat, anélkül, hogy ezt bejelentette volna a többi részvényesnek. A titok nyitja, hogy az Archegos sosem jutott birtokába a részvényeknek.

Fotó: Shutterstock

Valójában a hitelező bankházak – Goldman, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, Credit Suisse – vásárolták meg a részvényeket, s azokat kölcsönözték az Archegosnak. Így a hedge fund jelentős kitettsége ellenére is a háttérben maradhatott, mintha csak kisbefektető lett volna a közkézhányadosok névtelen tömegében. Pedig esetenként 10 százalékot meghaladó részvénykitettsége volt egy-egy vállalatban. Nem véletlenül mondják, hogy ezek a részvénycsere ügyletek a Wall Street árnyékos oldalán köttetnek,

A 2012-es, 44 millió dolláros bírsággal zárult tőzsdefelügyeleti (SEC) egyezséget követően Hwang 5 évig tiltólistán volt a nagy bankházaknál. És alapját „családi vállalkozásként” működtette. Hogy miért kezdtek el neki ismét hitelezni a nagy bankházak? Erre szintén a részvénycsere a magyarázat.

Az Archegos ugyanis busás díjakat fizetett a részvényt kölcsönző bankoknak, amíg sikeresen fogadott.

A mostani számítások szerint 10 milliárd dolláros fedezettel 30 milliárd dolláros portfóliót kezelt. És a díjakat természetesen a tőkeáttétes mennyiségek után fizették.

Más szóval, amíg Hwang szerencsés kézzel fogadott, igazi aranybánya volt a hitelezőinek. Bár most a hírek arról szólnak, hogy Hwang 10 nap alatt 8 milliárd dollárt veszített. Ám a Wall Street Journal az Archegost jól ismerő szakértőket idéz: Hwang éveken át 40-80 százalékos nyereséggel dolgozott.

Az amerikai tőzsdesajtó joggal emlegeti fel, hogy már a 2010-es Dodd-Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előírta a SEC-nek, hogy nyilvános adatbázisokat hozzon létre a származtatott részvényügyletekről. Ám ez a folyamat egy évtized alatt sem fejeződött be. A hírek szerint hamarosan életbe léphetnek azok az új követelmények, melyeknek a nagybankoknak kell megfelelniük, amennyiben részvényeket kölcsönöznek a hedge fundoknak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek