Pénz- és tőkepiac

Továbbgyűrűzik az Archegos-botrány

A gyorsan kapcsoló és a többi bankot kijátszó Goldman Sachs és Morgan Stanley sikeresen elszigetelte a veszteségeit, ám a milliárdokat bukó Nomura mellett a Credit ­Suisse is rendkívüli veszteségre figyelmeztetett az Archegos-botrány kapcsán.

Egyre több riasztó részlet lát napvilágot az Archegos Capital hedge fund bedőléséről, amely nagy hírű bankházakat rántott magával és kényszerített kínos veszteségleírásokra. Az amerikai fedezeti alapot elsődleges brókerként kiszolgáló, továbbá neki értékpapírokat kölcsönző és ügyleteket hitelező bankok között olyanok vannak, mint a Nomura, a Credit ­Suisse, a Goldman Sachs, a Deutsche Bank és a Morgan Stanley. Mint kiderült, már múlt pénteken konferenciahívást kezdeményezett a többi érintett bankkal a Credit Suisse, hogy miként tudnának megszabadulni az Archegos több 10 milliárd dolláros pozícióitól anélkül, hogy pánikot keltenének a piacon. Bármi hangzott is el ott, a felek nem tartották magukat az ígéretekhez.

A veszteségek méreteit mutatja, hogy a japán Nomura 2 milliárd dollárt volt kénytelen leírni, miközben a teljes kapitalizációja 17 milliárd dollár. Nem sokáig vezette az Archegos-híreket a 15 százalékot eső Nomura, mert időközben profitfigyelmeztetést adott ki a Credit Suisse, melynek árfolyama a hírre napon belül 3,5 százalékot esett, s ezzel a héten már 16 százalék feletti mínuszban jár. A svájci bankház közölte, hogy az Archegos Capital által okozott kényszereladásoknak jelentős hatásuk lesz az első negyedéves eredményre.

Ezzel szemben az amerikai Goldman Sachs arról számolt be, hogy sikeresen elszigetelték a veszteségeket, így azok hatása elhanyagolható lehet. Igaz, a Goldman és a Morgan Stanley azonnal kapcsolt, s miközben még javában zajlott az egyeztetés, a többi érintett nagybankot megelőzve, azonnal megkezdték az Archegos eszközeinek likvidálását. De még a két amerikai bankház sem működött együtt, a The Wall Street Journal szerint egymással versengve szabadultak meg az Archegos-pakettektől.

Az Archegos 30 milliárd dollárnyi tőkeáttétes pozíciót épített olyan részvényekben, mint a ViacomCBS, a Discovery, a Baidu, a Tencent Music, a Vipshop és az iQIYI. A spekuláció a ViacomCBS előző heti bejelentésén bukott meg, amely szerint a médiatársaság 3 milliárd dollár értékben új részvényeket bocsát ki. A hatalmas hígítás hírére a befektetők menekültek a részvénytől, leverve az árfolyamát, egyúttal kihúzva a szőnyeget a tőkeáttételes pozíciókkal rendelkező Archegos lába alól. Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) beidézte meghallgatásra a Wall Street legnagyobb bankjait a botrány miatt. Attól tartanak, hogy az Archegos bedőlése láncreakciót indíthat el, s maga alá temethet több pénzintézetet. A SEC egyik szakértője nem véletlenül idézte fel a Long Term Capital Management (LTCM) amerikai fedezeti alap 1998-as összeomlását. Az LTCM afféle pénzügyi Titanic, a Wall Street elsüllyeszthetetlen hajója volt a maga idején, amelyet viharos gyorsasággal nyeltek el a habok, miután a spekulatív üzletei befuccsoltak. A The Wall Street Journal szerint a nagy bankházaknak egyáltalán nincs információjuk arról, hogy mivel foglalkozik a konkurencia a szomszéd irodában. Így a hedge fundok kijátszhatják egymással szemben a hitelezőiket.

Az Archegost menedzselő Bill Hwang egyébként a hedge fund „titán” Julian Robertson által még a nyolcvanas években kinevelt „tigriskölykök” egyike. 2012-ben 44 millió dolláros büntetést vállalt egy SEC-egyezség keretében, mi­után bennfentes kereskedésben elmarasztalták. Ezt követően öt évig tilalmi listán volt a nagy bankházaknál. Hwang nyíltan beszél keresztény hitéről, s többször hangoztatta, hogy olyan társaságokba fektet, amelyek a társadalom javát szolgálják. Nos, annyiban igaza lehet, hogy a kényszerlikvidálás során megütött részvények nyilván többet érnek mostani árazásuknál, s ez kedvező vételi lehetőségeket – és vele profitot – kínálhat a befektetőknek.

Ezek is érdekelhetik