Pénz- és tőkepiac

Dobhatja az Alibaba-vezért az Ant Group

Folynak a háttértárgyalások a hatalomátvételről a kínai Ant Groupnál. Pekingben úgy ítélik, a cégcsoportot felépítő Jack Ma ideje lejárt, míg szakértők szerint a fintech óriás nélküle is ragyogóan boldogul majd – és végre tőzsdére is mehet.

Jack Ma végleg kihúzta a gyufát a pekingi vezetésnél, az Alibaba alapítójának nem bocsátják meg tavaly októberben őszinteségi rohamában gyakorlatilag dilettánsnak, a modern kor követelményeire gyorsan és rugalmasan reagálni képtelen nevezte pénz- és tőkepiacok kínai szabályozását. Ezt követte az Alibaba-leány, az Ant Group rekordnak ígérkező 37 milliárd dolláros elsődleges nyilvános részvénykibocsátásának (IPO) a lefújása, két nappal a novemberi rajt előtt.

A monopolhelyzetre törekvő kínai technológiai cégek folyamatos megregulázása azóta lendületet vett, a különféle fintech szolgáltatásokat kínáló Ant Group számára előírták, hogy a pénzügyi vállalatként regisztrálja magát, így a szigorú banki követelmények vonatkoznak majd rá, ami a befektetői étvágyra és a cég értékelésére nem hat túl pozitívan.

Az igazi kérdés azonban az, hogy a Peking hogyan teheti rá a kezét és az Ant Groupra és Jack Mának érdemes-e ez ellen viaskodnia. A Wall Street Journal forrásai szerint tavaly az ominózus nyilatkozat után Ma „békejobbot” nyújtva felajánlott egy bizonyos részesedést az államnak, de már késő volt. Ma három opcióból választhat:

  • vagy átjátssza részesedését a hozzá lojális érdekeltségeknek és ezzel az Alibaba csoporton belüli átrendeződéssel zárják ki a külső, nemkívánatos befektetőket az irányításból. Ezzel a megoldással csak a régi helyzetet konzerválnák, ezért eleve esélytelen. Sőt, a hatóságokkal folytatott egyeztetéseken Reuters forrásai szerint Mával tudatták, hogy nem járulnak hozzá semmilyen, a csoporton belüli pakett-tologatáshoz. A cégcsoportnál is tudják, hogy a „zaklatások” elkerüléséhez együtt kell működniük Pekinggel, erre utal az Alibabára versenykorlátozó magatartásáért a napokban kirótt 2,8 milliárd dolláros rekordbírság, ami a cégnél úgy értékeltek, hogy ezzel a számla rendezése meg is történik.
  • A másik opció, hogy Peking által megjelölt befektető vagy fedőcég veszi át Ma helyét az Ant Groupban.
  • A harmadik lehetőség, hogy Ma marad, de ez kizárható az elemzők szerint, hiszen szálkából gerendává vált Peking szemében.
  • Jack Ma
    Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

    A vállalatbirodalom irányításától tavaly visszavonult 56 éves Jack Ma megkerülhetetlen ugyan a fontos stratégiai döntéseknél, de a karaván nélküle is halad, az általa verbuvált menedzsment érti a dolgát

    – sommázta Devan Kaloo, az Aberdeen Standard Investments globális részvényekért felelős vezetője a Reutersnek hozzátéve, hogy Ma visszahúzódásával a vállalat érdekeit szolgálná, hiszen az általa megtestesített bizonytalansági tényező kiesne a képletből. Ezzel világos helyzet teremthető, bár Peking Trójai falova még megzavarhatja a tisztánlátást.

    Szakértők szerint ha Ma lelép, azzal az Ant Group tőzsdei bevezetése elöl is elhárul a legfontosabb akadály. Így tulajdonképpen az a fő kérdés, hogy mekkora a Jack Ma birtokában lévő részesedés és mekkora vételárat lehet ajánlani érte.

    Az Ant-IPO prospektusában az üzletember neve mellé egy 10 százalékos közvetlen részesedést jegyeztek fel, ám kapcsolt vállalkozásai révén befolyása 60,5 százalékra tehető. A Ma befektetéseit kezelő Hangzhou Yunbo ugyanis két cége révén 50,5 százalékos Ant-pakettel rendelkezik, azaz az ellenőrzés az ő kezében van. Magában a Yunbóban 34 százalék Ma közvetlen részesedése. A Jack Ma kiszállását előrejelző hírekre az Alibaba árfolyama 1,9 százalékot esett Hongkongban.

    Peking IPO Alibaba Jack Ma AntGroup
    Kapcsolódó cikkek