Pénz- és tőkepiac

Erős hónap és negyedév van a Budapesti Értéktőzsde mögött

A BUX-index a hónap során 1,2 százalékkal 44 326 pontra emelkedett.

Márciusban is jól teljesített a BÉT: immár harmadik hónapja van csúcsközelben a BUX.

A börze közleménye szerint az index a hónap során 1,2 százalékkal 44 326 pontra emelkedett. A hazai tőzsdén is a világban érezhető kedvező tőzsdei hangulat uralkodik, az amerikai indexek után immár a főbb európai piacok is új történelmi csúcsokra emelkedtek. A vezető részvények közül a Richter van mindenkori csúcsa közelében, a legnagyobb forgalmat az OTP tudhatta magáénak. A részvényszekció teljes forgalma 259 milliárd forint volt, ami napi 11,8 milliárdot jelent. A brókercégek közül a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat, a második helyre ezúttal a Concorde került, őt követi az Erste.

Kiemelték, márciusban is folytatódott az immár egy éve tartó lényegében megszakítás nélküli emelkedés a világ főbb tőzsdéin,

a fontosabb amerikai indexek ismét új történelmi csúcsokat értek el. A csúcsdöntéshez ezúttal a főbb európai piacok is csatlakoztak: a német DAX, illetve a francia CAC-40 ugyancsak meghaladták mindenkori legmagasabb értéküket, és ezúttal a részvények széles köre emelkedik, a válság során került részvények iránt is érdeklődnek a befektetők.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A befektetői optimizmust az USA és Kína, illetve Oroszország közti kapcsolatok mélypontra kerülése sem rendítette meg,

ahogy a Szuezi-csatorna egyhetes kiesésének esetleges gazdasági hatásai sem okoztak aggodalmat.

A Budapesti Értéktőzsdén az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is stabil, kiegyensúlyozott kereskedés zajlott, nagyobb árfolyamkilengések nélkül, a 2019 végén beállított örökös csúcstól nem sokkal elmaradó BUX-értékkel. Az index a hónap folyamán 1,2 százalékkal került feljebb 44 326 pontig. A forgalom több mint felét, 52,7 százalékát az OTP adta, 21 százalékkal a Mol volt a második, majd a Richter következett 19,6 százalékkal, míg a Magyar Telekom az összforgalom 2,2 százalékát adta. A blue chipek közül a Richter volt a húzóerő 6 százalékos emelkedéssel, miközben a több hónapja emelkedő Masterplast árfolyama ezúttal 11,5 százalékkal nőtt.

Fotó: Budapesti Értéktőzsde

A részvényszekció összforgalma 259 milliárd volt, egy kereskedési napra vetítve ez 11,8 milliárd forintos érték.

A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen 167,5 milliárd forintos duplikált forgalommal, míg a második helyezett Concorde 115,8 milliárdos forgalmat bonyolított. Harmadik lett az Erste 115 milliárd forintos forgalommal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek