Pénz- és tőkepiac

Hatalmas tőkéhez jutott az Opus a céláremelés másnapján

Sikeres volt az Opus Global kötvénykibocsátása, ráadásul az Equilor is 12 százalékkal, 395 forintra növelte a konszern részvényeinek célárát.

Sikeres kötvényaukciót hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramja (NKP) keretében az Opus Global – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

A kibocsátás összértéke 39 milliárd forintot tett ki.

A kupon mértéke 3,2 százalék volt, az átlaghozam pedig 3,19 százalék lett, azaz az értékpapírokat valamivel névértékük felett tudták piacra dobni. Dzsubák Attila, a társaság vezérigazgatója korábban elmondta, hogy az NKP révén bevont forrásokat döntően akvizícióra fordítják. A cég nemrégen vette meg a TIGÁZ földgázelosztó társaság 50 százalékos részvénycsomagját.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A hír egy nappal azt követően jelent meg, hogy az Opus részvényeinek célárát 354 forintról 395 forintra emelte legújabb negyedéves elemzésében az Equilor.

Az ajánlás természetesen vétel maradt, lévén az Opus papírjai 240-250 forint körül ingadoztak az utóbbi időben.

A javuló várakozás hátterében főként a mezőgazdasági szegmens értéknövekedése áll, amellett kis mértékben javítottak az ipari, és a járványra tekintettel szignifikánsan rontottak a turisztikai ágazat értékeltségén. Török Lajos vezető elemző hangsúlyozta, hogy az energetikai üzletágra nem terjed ki az elemzés, mivel az értékelés a cég utolsó lezárt üzleti évében elért eredményeken alapszik.

Tavaly a mezőgazdasági és élelmiszeripari divízió a cégcsoport konszolidált bevételeinek 27 százalékát szállította, hét százalékponttal növelve részesedését 2019-hez képest. A csoport egyik élelmiszeripari cége, a Viresol Kft. 2020-ban aktivált beruházásának köszönhetően a szegmens bevételei 47 százalékkal, 62,4 milliárd forintra nőttek, EBITDA-ja pedig 246 százalékkal, 6,4 milliárd forintra gyarapodott. A bővülés ráadásul úgy valósult meg, hogy eközben az üzletág teljes eszközállományához viszonyított adóssága egy év alatt 52 százalékról 49 százalékra csökkent, míg készpénzállománya 33 százalékkal, 11,7 milliárd forintra emelkedett.

Az Equilor az idei üzleti évre is közel 10 százalékos bevételbővülést vár az Opus agrárszegmensében, mivel a termelékenység további növekedésére számít, bár az eredményen a járvány még sokat ronthat, hiszen a cégcsoport számára kedvezőtlenül módosíthatja a nyersanyagárakat, valamint a termékei iránti keresletet is. A tőkebefektetések (capex) ugyanakkor jelentősen csökkenhetnek a következő 2 évben, a termelő kapacitások bővítését követően ugyanis vélhetően stabilizáció következik.

Az agrárüzletág átértékelését követően, a divízió vállalati értékét (EV) 10 százalékkal, 121,3 milliárd forintra növelte az Equilor, amelyből egy részvényre 173 forint jut.

Az ipari részleg EV-jét az Equilor egy kisebb kiigazítással 249 milliárd forintra emelte. A turizmus esetében azonban tetemes korrekcióra került sor, mégpedig negatív irányba. A hosszabb távon velünk maradó vírusra tekintettel csökkentették a cég szállodáinak várható foglaltsági mutatóit, a legnagyobb bizonytalanságot amúgy az elemző az Opus külföldi szállodáinál látja.

A szegmens EV-jét 123 milliárd forintra szállította le a negyedéves elemzés.

Új Opus-célárat adott az Equilor

Hétfőn frissítette az Opus részvényeire vonatkozó célárát az Equilor.

 

Opus Global agrárszegmens Viresol célár Equilor
Kapcsolódó cikkek