Pénz- és tőkepiac

Kezelhető veszteséggel zárta üzleti évét a Wizz Air

A Wizz Air tartalékai még mindig 1,6 milliárd euróra rúgnak, így még a jelenlegi pangást is évekig bírná a diszkont szolgáltató.

A Wizz Air adózott vesztesége az 570 és 590 millió euró közti sávba eshetett a cég március végén lezárt üzleti évében, míg alaptevékenységén, amelyben nincs benne az üzemanyag pozíciókon elszenvedett vesztesége, 475-495 millió eurót bukott – jelentette be előzetesen a légitársaság.

Az elemzők némileg kisebb veszteségre számítottak.

A menedzsment a részletes jelentést ugyan csupán június elején teszi közzé, azonban azt már most közölték, hogy az új üzleti évre a bizonytalan helyzetre tekintettel nem publikálnak előrejelzést.

Fotó: Shutterstock

A Wizz Air mint az egyik pénzügyileg legerősebb európai független légitársaság március 31-én 1,6 milliárd euró likviditással rendelkezett, és az elmúlt három hónap során 87 millió eurót égetett el. Ebből fakadóan még évekig bírná a jelenlegi nehéz helyzetet is, miközben további költségcsökkentésre készül.

A fapados szolgáltató arra számít, csak nyár derekára élénkül meg számottevően az európai légi közlekedési piac.

A londoni kormány a Reuters szerint múlt pénteken csalódást okozott a brit piacon aktív légitársaságoknak, mert a várakozásokkal szemben nem pontosították a légi közlekedés újraindításának időpontját, illetve az alacsony kockázatú célállomásokat tartalmazó úgynevezett „zöldlistát” sem hozták nyilvánosságra.

A tegnapi hírek szerint azonban, ha a Johnson-kormány korábbi bejelentésének megfelelő időpontban, azaz május 17-én nem is lesz teljes újraindulás, ám egyes desztinációk felé mégis felszállhatnak majd az utasszállító gépek.

A Wizz Air részvényei csütörtök délig 0,4 százalékkal, 4847 pennyre gyengültek Londonban.

Május végi nyitásra készül az EasyJet

A brit fapados légitársaság súlyos veszteségeket könyvelt el a télen, és az idei második negyedévben is csak mérsékelt forgalomra számít, de május végén már növelné kapacitásait.

 

diszkont légitársaság légi közlekedés fapados Wizz Air
Kapcsolódó cikkek