Pénz- és tőkepiac

Kikerülnek a BUMIX kosárból a felfüggesztett OTT-One papírjai

A társaság könyvvizsgálója csalás gyanúja miatt adta vissza megbízását, a részvények kereskedését pedig április 16-án függesztette fel a jegybank.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) határozata alapján pénteken kikerülnek az OTT-One részvényei a BUMIX kosárból, miután a BÉT vezérigazgatója elfogadta az indexbizottság erre vonatkozó javaslatát.

A társaság részvényei azért kerülhetnek ki a kis- és közepes kapitalizációjú hazai papírokat tartalmazó részvényindexből, mert a Magyar Indexek Kézikönyv vonatkozó rendelkezése alapján

a vezérigazgató annak a részvénysorozatnak a vonatkozásában, mely 10 tőzsdenapon keresztül megszakítás nélkül nem kereskedhető (kereskedés felfüggesztés vagy szüneteltetés miatt), az index bizottság javaslatát figyelembe véve dönthet úgy, hogy kikerül az indexből.

Fotó: OTT-ONE

Mint ismert, az OTT-One részvényeinek kereskedését április 16-tól függesztette fel a Magyar Nemzeti Bank, mivel a társaság hiányosan – lényegi, a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását. A jegybank egy korábban megindított, jelenleg is zajló célvizsgálat alapján feljelentést is tett.

A technológiai vállalat később közzétett tájékoztatásából az is kiderült, hogy a könyvvizsgáló Report & Audit Kft. azért döntött a megbízás felmondásáról, mivel egy adott partnerrel megkötött ügyletek esetében csalást gyanít, és valószínűnek tartja, hogy ez többször is előfordulhatott, illetve, hogy a pénzügyi kimutatásokra lényeges hatással lehetett.

Az OTT-One határozottan visszautasította a gyanúsítást, és ígéretet tett új könyvvizsgáló választására, továbbá a 2020-as beszámoló mielőbbi auditáltatására.

A BUMIX index mezőnye április 30-tól 16 tagúra szűkül, az új indexsúlyokat csütörtökön ismerteti a

csalás könyvvizsgáló BÉT tőzsde kosártagság Report & Audit Kft. MNB bumix OTT-ONE
Kapcsolódó cikkek