Pénz- és tőkepiac

Meglepően jó eredményeket közölt a Coca-Cola

A Coca-Cola első negyedéves gyorsjelentésében szereplő bevételek jelentősen meghaladták az elemzők várakozásait.

A Coca-Cola első negyedéves gyorsjelentésében szereplő bevételek jelentősen meghaladták az elemzők várakozásait. A vártnál jobb adatok elsődleges oka, hogy az oltási program felpörgésével fokozatosan újranyithatnak az éttermek és a mozik, ami hirtelen megnövelte az üdítőitalok iránti kereslet.

A nettó árbevétel az első negyedévben 9,02 milliárd dollárra nőtt, szemben az egy évvel korábbi 8,6 milliárd dollárral, meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 8,63 milliárd dolláros becslést

– derült ki a Refinitiv IBES-adataiból. Az árbevétel mellett a nyereség is nőtt 0,66 százalékkal az előző negyedévhez képest, ezzel 2,25 milliárd dollárra, részvényenként 52 centre emelkedett. A tavalyi azonos időszakhoz képest ez még jelentős elmaradást jelent, akkor ugyanis 2,78 milliárd dollár volt a nyereség, vagyis részvényenként 64 cent.

Fotó: Karen BLEIER / AFP

A Coca-Cola vezérigazgatója, James Quincey közleményében hangsúlyozta, bízik abban, hogy a tavalyi forgalomcsökkenés után a korlátozások enyhítése gyorsuló fellendülést hoz majd az értékesítésben. Az első negyedévben 6 százalékkal növekedtek az eladások a tavalyi utolsó három hónappal összevetve, azonban az év második felében kétszámjegyű növekedés is elképzelhető. Kiemelte, hogy a vállalat jelenleg azokra a piacokra koncentrál erőteljesebben, ahol az oltóanyagok elérhetősége magas, és hamarabb várható a nyitás. Emellett a vállalat bejelentette tervét, hogy a Coca-Cola Beverages Africa-val (CCBA) az év során tőzsdére lép.

Az elemzők 10 százalék körüli EPS-növekedést is elképzelhetőnek tartanak az idei évre, a vállalat második félévre vonatkozó várható eredményei alapján. A Coca-Cola részvényei 0,6 százalékkal emelkedtek a nyitás előtti kereskedésben, az idén azonban eddig 2,1 százalékkal csökkent az értékük.

Coca-Cola
Kapcsolódó cikkek