Pénz- és tőkepiac

Nem volt jó hete a magyar tőzsdének

Csökkenő forgalomban esett a BUX.

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 42 772,95 ponton zárt pénteken, 224,66 ponttal 0,52 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac forgalma 43,10 milliárd forint volt a múlt heti 65,35 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte: a tőzsdeindex kedden beesett a 42 ezer pontos támasz alá, majd onnan pozitív korrekció indult el és csütörtökön többször sikerült áttörnie a 43 ezer pontos ellenállást a kurzusnak, végül csökkenéssel zárt pénteken.

Az euró-forint árfolyamát a forint gyengülése jellemezte a héten, a jegyzés átlépte a 363 forintos szintet is és már a 365 forintos ellenállás irányába halad. A dollár-forint többnyire a 299-301 forintos zónában mozgott.

Felidézték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban nyilatkozott a lakosság átoltottságáról és a nyitás következő lépéséről péntek reggel. Eszerint jövő hét közepére elérhető lehet a 4 millió beoltott, akkor számos szolgáltató (mozik, színházak, konditermek, szállodák) kinyithat. Ugyanakkor ezek csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak.

Kitértek arra, hogy a Pénzügyminisztérium benyújtotta a parlamentnek az idei költségvetés módosítását. A javaslat értelmében növelnék az egészségügyi ellátások, a családtámogatások és az önkormányzati rendszer finanszírozását. A költségek növekedése miatt az idei évi hiánycél a 7,5 százaléka, amely lehetővé tenné, hogy az államadósság 80,4 százalékról 79,9 százalékra csökkenjen az év végére. A 4,3 százalékos lehet a frissített előrejelzés szerint.

Fotó: Kallus György / VG

Az Equilor heti összefoglalójában arról is írt, hogy 30 éves futamidejű zöld kötvényt bocsát ki Magyarország. Korábban csak Hongkong és Lengyelország bocsátott ki ilyen hosszú lejáratú zöld kötvényt. A héten lezajlott, 30 milliárd forintnyi kibocsátás csak az első lesz a sorban, az Államadósság Kezelő Központ összesen 90 milliárd forint értékben értékesítene a kötvényből.

  • A héten a Mol árfolyama 2,32 százalékkal csökkent, 2024 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 8,04 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 1,19 százalékkal csökkent a héten, pénteki záróára 415 forint volt, heti forgalma 549,8 millió forintot tett ki.
  • Az OTP jegyzése a héten 0,04 százalékkal emelkedett, pénteken 13 200 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 17,8 milliárd forintot.
  • A Richter árfolyama a héten 0,23 százalékkal emelkedett, pénteken 8685 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 14,48 milliárd forintot.
  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3747,88 ponton fejezte be a hetet, ami 9,11 ponttal, 0,24 százalékkal magasabb az előző hetinél.

    Magyar Telekom magyar tőzsde OTP BÉT tőzsde BUX Mol részvénypiac bumix Richter
    Kapcsolódó cikkek