Pénz- és tőkepiac

Stagnál az arany árfolyama, már vásárolnak be a jegybankok

A megugró államadósságok és az inflációs félelmek miatt továbbra is kiemelkedő befektetési eszköz az arany.

Miközben az elmúlt év rekordárfolyamot és -növekedést hozott az arany esetében, az idei első néhány hónap inkább a stagnálásról szól.

A megugró államadósságok és az inflációs félelmek miatt ugyanakkor továbbra is kiemelkedő befektetési eszköz az arany, amelyből a világ jegybankjai folyamatosan gyarapítják is készleteiket

– derül ki Bodnár Viktor, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

Miközben 2020-ban több mint 24 százalékot emelkedett az arany árfolyama, az idei év első harmada inkább a stagnálásról szól. Jelenleg az 1700-1800 USA dollár környéki szinten jár az arany unciánkénti árfolyama, miközben az évet az 1900-as szint környékén kezdte. Márciusban pedig még 1600 dollárnál is járt átmenetileg az árfolyam.

„Az arany a Covid-krízis több mint egy éve alatt tökéletesen töltötte be hagyományos menekülőeszköz-szerepét.

A különböző védőoltások megjelenésével ugyanakkor a mindig több lépéssel előre gondolkodó pénzügyi piacok már túlléptek a járványkrízisen és előre tekintenek. Ilyenkor mindig előtérbe kerülnek a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségek”

– fogalmaz Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója.

Fotó: Shutterstock

Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég vezetője kiemeli: hosszútávú befektetőknek éppen ez az alacsonyabb aranyár lehet tökéletes a beszállásra.

Jelenleg a pénzügyi piacok optimizmusát többek között az táplálja, hogy az USA dollár jól teljesít az elmúlt időszakban, jó esély mutatkozik az USA gazdaságának talpra állására, valamint a kötvények hozama is emelkedőben van. Továbbra is vannak azonban negatív trendek.

A globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése ebben az időszakban is tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját. Mindezek miatt, amennyiben a több éves statisztikákat vizsgáljuk, szignifikáns és egyértelmű az arany árfolyamának folyamatos emelkedése

– hangsúlyozza Bodnár Viktor. Szerinte a nemesfém népszerűségét jól jelzi az is, hogy a világ jegybankjai továbbra is jelentős ütemben folytatják vásárlásaikat.

Április elején jelentette be például a Magyar Nemzeti Bank, hogy

a hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát.

Lengyelország pedig a következő években legalább 100 tonna aranyat kíván vásárolni – jelenleg a lengyel nemzeti tartalékok 9 százaléka van aranyban, ezt tervezik feltornászni 20 százalékra a következő 6 évben.

A világ jegybankjaira átfogóan is igaz, hogy jelentős felvásárlásokba kezdtek, a világ aranytartaléka ezért tavaly meg is haladta a 35 ezer tonnát. Az 8100 tonnás tartalékkal rendelkező Amerikai Egyesült Államok továbbra is vezet, mögötte Németországot és Olaszországot találjuk a nemzetközi rangsorban. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban 656 tonnával, majd 2019-ben 669 tonnával is.

Bodnár Viktor kiemeli: az alacsonyabban járó árfolyamnak köszönhetően most különösen jó az arany, illetve minden olyan – akár digitális – eszköz, amely aranyalapú.

arany felvásárlás BlockBen jegybank
Kapcsolódó cikkek