Pénz- és tőkepiac

Akciókkal csábítanak a bankok a hitelkártyás fizetésre

Több nagybank még mindig szünetelteti a hitelkártyák értékesítését, miközben a kereslet is viszonylag szerény, így a vártnál jobban elhúzódhat a kilábalás a mostani mélypontról a piacon. Az év második felében azonban már kedvező fordulat jöhet.

Bár a fogyasztási hiteleknél átmeneti jelleggel bevezetett THM-plafon már csaknem öt hónapja megszűnt, a kilenc legnagyobb, a lakossági piacon meghatározó hazai bank közül három még mindig nem tart hitelkártyát a kínálatában – derül ki a pénzügyi szolgáltatók honlapjain szereplő tájékoztatókból. Az azonban mindenképpen biztató, hogy a plasztikjaikkal már visszatért szereplők szinte mindegyike érvényben tart valamilyen akciót a kártyákhoz kapcsolódóan.

Fotó: Shutterstock

A Budapest Bank például most a Media Markt üzletekben kínál extra kedvezményt – vagy nullaszázalékos részletfizetési lehetőséget – a megadott feltételek teljesítése esetén, az Erste Bank pedig a lakáshitel mellé igényelt Max hitelkártyához ad vásárlási utalványt és július 10-ig nullaszázalékos hitelkamatot. Az OTP Bank extra visszatérítési lehetőségeket kínál a Bonus kártyáknál, de kedvező kondíciókkal igényelhető a Raiffeisen Bank OneCard nevű plasztikja is.

A fokozatosan bővülő kínálat ellenére az első fél év még nem ígérkezik túl acélosnak a hitelkártyáknál. A lakossági finanszírozási piac ugyan az első negyedév végére már az élénkülés határozott jeleit mutatta, de a hitelkártyák iránti kereslet – a háztartások óvatossága miatt – még viszonylag szerény szinten mozoghatott.

A második fél évben megérkezhet a fordulat: a lakossági fogyasztás erős növekedése, a lakáshitelezés megugrása magával húzhatja a fogyasztási hitelek – s ezekkel együtt a hitelkártyák – piacát is.

Az élénküléshez hozzájárulhat a kínálat további bővülése is, illetve az, hogy a nyárra már megszűnik a hiteltörlesztési moratórium kivezetése körüli bizonytalanság.

A növekedés persze rá is fér a hitelkártyák hazai piacára: ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt év végére sokéves mélypontra, 1,227 millióra esett a forgalomban lévő ilyen plasztikok száma, ami 4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel folytatódott az évek óta megfigyelhető csökkenő trend a hitelkártyák számában: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2018 végén még 1,3 millió, 2017 decemberében pedig több mint 1,4 millió ilyen plasztik volt használatban.

A hitelkerettel ellátott plasztikok súlya is sokat esett a belföldön kibocsátott összes kártyán belül: az arány december végén már csak 12,3 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 13,6-del.

Fotó: Shutterstock

Az évtizedes mélypontra jutó darabszám mellett a forgalmi adatok is meglehetősen gyengére sikeredtek. Az MNB adatai szerint például 2020 negyedik negyedévében a belföldi vásárlási tranzakciók darabszáma 13,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiról, 25,4 millióra, miközben a betéti kártyáknál csaknem 9 százalékos emelkedést mutat a statisztika. A belföldi hitelkártyás vásárlások értéke ezalatt 3,2 százalékkal, 211,6 milliárd forintra zsugorodott, miközben a betéti kártyás tranzakciók volumenénél látványos, 18 százalékos emelkedést mért a jegybank. A hitelkártyás készpénzfelvételek számának 45,7 százalékos, értékének 37,8 százalékos éves csökkenése még akár részben a növekvő pénzügyi tudatosság következménye is lehet, ám a készpénzbefizetések értékénél is 17,4 százalékos visszaesés következett be éves alapon, miközben a tranzakciók száma 23 százalékkal csökkent.

THM-plafon Erste Bank Hungary Zrt OTP Bank Nyrt. hitelkártyapiac Budapest Bank Zrt. Raiffeisen Bank Zrt.
Kapcsolódó cikkek