Pénz- és tőkepiac

Összeugrasztotta a bankokat a home office

Transzatlanti konfliktus bontakozott ki a pénzügyi szektorban arról, hogy a dolgozók mikor térhetnek vissza fizikailag a munkahelyeikre.

A fejlett világban az oltások számának növekedésével párhuzamosan sorra oldják fel a korlátozásokat. A kényszerű karanténban, az otthoni munkavégzésben eltöltött hosszú hónapok után végre látszik a fény az alagút végén, ami optimizmussal tölthetné el a pénzügyi szektort is – gondolhatnánk.

A Figyelő cikke szerint a valóságban azonban meglehetősen paradox helyzet alakult ki: az amerikai bankok már az ősz elején visszaterelnék a dolgozókat a hivatalba, míg európai szektortársaik közül egyre többen hajlanak arra, hogy – legalább részlegesen – tartósan is megmaradjon az otthoni munkavégzés.

Fotó: Shutterstock

A JPMorgan Chase és a Goldman Sachs közölte,

hogy legkésőbb a jövő hónapban megszüntetik a home office-t, mindenki bejár majd a munkahelyére.

Mint írták, a londoni székhelyű HSBC és a francia Société Générale azonban sokkal óvatosabb, és tartósan is megtartaná a rugalmas foglalkoztatást.

A témában Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója csapott bele először a lecsóba, amikor meglehetősen heves nyilatkozatban állt ki a hagyományos munkavégzés mellett. Közölte, hogy minden további Zoom-tárgyalást megszüntet.

Frédéric Oudéa, a francia Société Générale vezérigazgatója viszont teljesen eltérő véleményen van.

Az az elképzelés, hogy valaki napi 22 órát töltsön el naponta az irodában, teljesen idejétmúlt

– nyilatkozta.

Fotó: Shutterstock

Nem ért egyet Dimonnal abban sem, hogy a bankárok üzleteket veszíthetnek el, ha nem szemtől szemben tárgyalnak az ügyfelekkel. A SocGen közölte, megállapodott a szakszervezetekkel abban, hogy minden francia munkavállaló a pandémia után is heti három napot otthonról dolgozik.

A bank azt tervezi, hogy ezt a szisztémát a teljes globális hálózatára kiterjeszti. Oudéa szerint ez lehetőséget ad arra is, hogy „fiatal tehetségeket” csábítsanak a bankcsoporthoz, akik „már nem úgy látják a világot, mint két évvel ezelőtt”.

Egy bankár szerint azonban a rugalmas munkaidőre való átállás, egyfajta hibrid rendszer sokkal nehezebb lesz,

mint a tavalyi helyzet, amikor a pandémia miatt mindenkit hazaküldtek dolgozni. Ha valaki egyszer személyesen tárgyal, máskor meg a neten keresztül, az összezavarhatja és demotiválhatja a dolgozókat, megszűnnek a rutinok, az igazodási pontok.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

home office bankszektor Goldman Sachs munkavállalók Bank Figyelő JPMorgan Chase
Kapcsolódó cikkek