Pénz- és tőkepiac

Jókora diszkonttal forog a Vonovia

A Vonovia országkitettsége 84 százalékban Németország.

Attraktív árazási szintre esett a német lakóingatlan-piac legnagyobb szereplőjének, a Vonoviának az árfolyama, amely hosszú távra már izgalmas beszállási pontnak tekinthető. Véleményünk szerint a mostani részvényárból visszaszámolva a befektető 1,700 eurós négyzetméteráron tud kitettséget vásárolni a nyugat-európai lakáspiac irányába –

a Vonovia országkitettsége 84 százalékban Németország, 11 százalékban Svédország és 5 százalékban Ausztria. Ehhez egy 3,5 százalékos osztalékhozam tartozik a potenciális felértékelődés mellett. Az árfolyam volatilitását részben a politikai, részben a hozamemelkedési kockázat fűthette.

Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Nemrég a német alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a berlini bérleti díjak befagyasztását, ami pár napra pozitív szentimentet kölcsönzött a német lakóingatlancégeknek.

Ugyanakkor a lakáshiányt nem sikerült megoldani, továbbra is rekordalacsony az üresedési ráta és szélsőségesen kínálathiányos a berlini lakáspiac. Mivel a berlini lakáshiányt egyedül a kínálat növelésével lehetne enyhíteni, bármilyen ettől eltérő politikai megoldás (például a bérleti díjak befagyasztása) csak bizonytalansághoz és így a beruházások csökkenéséhez vezetne, ami súlyosbítaná a gondokat. Ebből következően a lakhatás, illetve a lakáspiac problémaköre vélhetően központi sze­repet fog betölteni az ősszel tartandó szövetségi választáson is, ezért a további volatilitás sem zárható ki.

Eszközalapú értékelést nézve ritkán látott magas diszkonton forog a Vonovia – jelenleg 18 százalékos diszkontot implikál, a hosszú távú átlagos 5 százalékhoz képest. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a menedzsment további 3,5-4,5 milliárd eurós eszközfelértékelődésre számít erre az évre, az soha nem látott mértékű, körülbelül 25 százalékos diszkontot jelentene. Gyakorlatilag a piac azt árazza, mintha eladta volna az ingatlanjainak a 20-25 százalékát, visszafizette volna a rájuk eső hitelrészt, és a részvényeseknek ezután nem maradt volna semmi.

Vonovia
Kapcsolódó cikkek