Pénz- és tőkepiac

Kiugró inflációs adat jöhet szerdán a tengerentúlról

A 10 éve nem látott szintek a tavalyi alacsony bázisnak köszönhetőek, mert a járvány tombolásakor megfagytak az árak.

Szerda délután, hazai idő szerint 14:30-kor érkeznek a múlt havi inflációs adatok az Egyesült Államokban.

Kiugró lehetett az áprilisi ami 10 éve nem látott magasságba emelkedhetett

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Az amerikai jegybank a Core PCE indexet veszi figyelembe az inflációs célok meghatározásánál, így a mai adatsor jelentősége kisebb, de a folyamatokat jól mutathatja – tette hozzá.

Fotó: Daniel Slim / AFP

Az előzetes várakozások alapján a fogyasztói árindex emelkedése 3,6 százalékos lehet éves bázison, mely nagyrészt a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető, a járvány tombolásakor lényegében megfagytak az árak, a bázishatás egészen június-júliusig kitart majd.

Az elemzőp szerint a dollár piacán okozhat kisebb-nagyobb hullámokat a mai adatközlés.

James Bullard, a Fed St. Louis-i elnöke szerint 2,5-3 százalék között alakulhat az idei infláció. Az amerikai jegybankár a CNBC Closing Bell című műsorában adott interjút, többek között elmondta, hogy az infláció erősödésének egy része átmeneti lesz, de mivel az amerikai jegybank monteris politikája kevésbé megelőző jellegű mint korábban, tartósan magasabb árnyomásra lehet számítani. A döntéshozó várakozása szerint az idei kiugrás után jövőre 2,5 százalékon alakulhat az infláció.

Inflációs cunami söpör végig a világon

Az egyik legforróbb téma a pénzügyi piacokon a világon végigsöprő inflációs hullám, és erre a hónapokkal ezelőtt fellángolt tűzre tettek rá több lapáttal a kedden Ázsiában és Európában publikált adatok.

 

USA infláció áremelekdés Federal Reserve - Fed Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek