Pénz- és tőkepiac

Már ősszel szigoríthat az angol jegybank

A Bank of England már a mennyisági lazítás befejezését mérlegeli. A csütörtöki kamatdöntő ülésen még nem valószínű a bejelentés.

Az Egysült Királyság gazdasága kezd kilábalni a pandémia okozta válságból és emiatt gondolkodhatnak el a jegybankárok a mostani 150 milliárd fontos lazítás csökkentésén – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az elemzők továbbra is azt várják, hogy az idei évben még maradhat a kitűzött cél, azonban néhány befektető már arra számít, hogy akár novemberben már csökkenthetik a lazítás mértékét.

Az elemzői várakozások szerint

a csütörtöki kamatdöntéssel egyidőben kiadja a jegybank a frissített növekedési és inflációs várakozásait, melyből lehet majd következtetni a jegybanki eszközök változására.

Fotó: Shutterstock

AZ HSBC elemzői szerint egy kisebb visszavágást már el tudnának fogadni a piaci szereplők, egy nagyobb visszavágást azonban egyértelműen héjaként értelmeznének. Azonban az elemzők kisebbsége várja, hogy ilyen bejelentés akár már csütörtökön megtörténjen.

A héten egyébként már jelentősen emelkedtek a kamatvárakozások, már 13 bázispontos emelést vár a piac augusztusra, míg egy héttel korábban mindössze 6 bázispont volt a várakozás.

A Számvevőszék kereszttüzében az uniós statisztikák

Az Európai Számvevőszék ellenőrzése a 2013–2021-es időszakot fedi le.

 

Bank of England qe font mennyiségi lazítás jegybank
Kapcsolódó cikkek