Pénz- és tőkepiac

Nyereséggel lepte meg a piacot a Commerzbank

Az elemzők veszteséges negyedévre számítottak, mert kétmilliárd eurós szerkezet-átalakítást hajt végre a bank. A magyar leánybankot is értékesítik, s a német középvállalati szektorra összpontosítanak.

A Commerzbank részvényeinek árfolyama 6,9 százalékot ugrott, miután a német bank szerda reggel közzétett gyorsjelentésében nyereséggel lepte meg a piacot, ráadásul az idei bevételi kilátásait is megemelte. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy ismét veszteséges negyedévet zár a Commerzbank, mely a tavalyi évet 2,9 milliárd eurós veszteséggel zárta, ami 2006 óta a leggyengébb teljesítménye volt.

Ennek fényében váratlan fejleményként hatott, hogy

a nagyban zajló szerkezet-átalakítás közepette 133 millió eurós nyereséget riportáltak az első negyedévben,

szemben az elemzők által várt 131 milliós mínusszal és az egy évvel korábbi azonos időszak 291 millió eurós veszteségével.

A menedzsment is optimista hangot ütött meg,

amennyiben a társaság közölte, hogy javultak az idei évre vonatkozó kilátásaik, a korábbinál nagyobb bevételre számítanak. Korábban ugyanis azt gondolták, hogy valamelyest alulmúlja a tavalyit a bankcsoport idei bevétele, míg most a tavalyinál kicsit magasabb bevételi szintet prognosztizálnak.

Fotó: AFP / Amelie Querfurth

A nettó kamatbevételek 5,1 százalékot estek a riportált negyedévben, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 8,4 százalékkal emelkedtek. A bank bevételének 35 százalékkal, 2,49 milliárd euróra emelkedését az átértékelések is segítették.

A működési költségek alig változtak, ezen a soron 2,3 százalék volt a mérséklődés. Annál nagyobb mértékben olvadtak a kockázati költségeket, melyek több mint 50 százalékkal, 149 millió euróra zsugorodtak.

2024-ig 2 milliárd eurós szerkezet-átalakítási programot hajt végre a társaság.

Amit már a tavalyi utolsó negyedévben megkezdtek. Ennek részeként bezárnak több száz németországi fiókot, továbbá 15 országban alakítják át vagy szüntetik meg tevékenységét. Már március elején bejelentették, hogy

Magyarországról kivonul a bank,

ami az 1993 óta működő leánybank, a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, négy fiókot üzemeltető és több mint száz ember foglalkoztató Commerzbank Zrt. értékesítését jelenti.

A Commerzbank a térség más országaiban is beszünteti tevékenységét. Az új felállásban csak negyven országában lesz jelen, s még inkább a német középvállalati szektorra összpontosít.

beszüntetés tevékenység nyereség részvénypiac Commerzbank
Kapcsolódó cikkek