Pénz- és tőkepiac

Történelmet írtak a pesti parketten

Az előző napi, pánikszerű eladások után csütörtökön felpattantak a tőzsdeindexek, a hazai BUX 2,5 százalékos erősödésével pedig jócskán felülteljesítette még a vezető nyugat-európai börzéket is.

A pesti piac irányadó mutatójának 46 261 pontos záróértéke új rekord a vezető magyar részvényindex történetében, a napközben elért, 46 275 pont pedig abszolút csúcsot jelent. Külön öröm, hogy a csúcsdöntésre viszonylag magas, 18 milliárd forintot meghaladó forgalom mellett került sor.

Fotó: pixabay

A hazai parkett kiugróan jó teljesítményében oroszlánrészt vállalt az OTP, amely 4,6 százalékot ralizva új éves csúcson, 15 490 forinton zárt, karnyújtásnyira a 15 850 forintos mindenkori rekordtól. A Mol papírjai 1,6 százalékos emelkedéssel 2286 forinton zárták a historikus napot, a Richter részvényei pedig 0,6 százalékkal magasabbra, 8210 forintra kapaszkodtak. Negyedik blue chipként kilógott a sorból a Magyar Telekom, amely 1,9 százalékos esést követően 407 forintig került lejjebb. A távközlési papírról csütörtökön került le a 16 forintos osztalékszelvény.

A devizapiacon is akadt ok az örömre, a forint ugyanis folytatta erősödését. Az euróval szemben 0,4, a dollárhoz képest pedig 0,7 százalékot nyert a hazai fizetőeszköz, előbbit 349,5, utóbbit 286,2 forinton jegyezték a tőzsdezáráskor.

Fotó: Shutterstock

 

tőrténelmi csúcs OTP piaczárás BUX
Kapcsolódó cikkek