Pénz- és tőkepiac

"Bankráció" folyik a küzdőtéren

Verbális kommunikációval igyekeznek gyengíteni a bankvezérek az erősödő inflációs várakozásokat.

Az elmúlt időszakban a meghatározó központi bankok vezetői komoly energiát fektettek abba, hogy az erősödő inflációs várakozásokat verbális kommunikációval gyengítsék. Nincs könnyű dolguk, hiszen a járványhelyzet miatti bezárkózás után újranyitó gazdaságok viharvert szektorai szinte kivétel nélkül a korábban elmaradt és most hirtelen kialakult kereslet elsöprő erejével szembesülnek. Ez a tendencia pedig erőteljesen felfelé tolja az árakat.

Inflációs szempontból egyelőre talán az Egyesült Államok a legnagyobb kockázat,

Európa és a világ más részei Amerikához képest még eltérő gazdasági ciklusban vannak, és bár kommunikációjuk hasonló, Európában még nem szorít annyira a cipő e tekintetben.

Az Egyesült Államok gazdaságát viszont átjárja az áremelkedés meredek, messze a tervezett szint feletti üteme és nagyon úgy fest, hogy ez a helyzet váratlanul érte a döntéshozókat is. A Fed szerint ugyanakkor neki most nincs teendője, és

teljességgel átmenetinek tekinti az megugrását.

A legnagyobb érdemi vita a tőkepiacokon ebben a témában folyik. 

A fentiek ellenére érezhetünk némi furcsaságot, ha ránézünk a 10 éves vagy annál hosszabb futamidejű amerikai államkötvények árfolyamára. Az itt kialakuló viszonyok meghatározóak az inflációs várakozások tekintetében. Ezen a területen jól érzékelhető a Fed ellentmondást nem tűrő aktivitása: minden olyan piaci tendenciát megtör, ami a kötvényárfolyamok esését és a hozamok emelkedését eredményezné. 

Okkal számíthatunk arra, hogy a Fed nehezen fogja elengedni ezt a piacot, ám előbb-utóbb kihátrál a folyamatos kötvényvásárlások mögül, a piac pedig azonnal be fogja árazni a valós helyzetet. Véleményünk szerint a 10 éves vagy annál hosszabb futamidejű amerikai államkötvények árfolyamesésére fókuszáló befektetési eszközök komoly hozam lehetőséget hordoznak a következő években. Portfólió szemléletben gondolkodva, ezek kiváló eszközök lehetnek az átfogó amerikai részvény- és kötvénypiaci ETF-ek árfolyamváltozásának fedezésére is.

USA infláció Federal Reserve - Fed állampapír
Kapcsolódó cikkek