Pénz- és tőkepiac

Kölcsönből fizet osztalékot a Saudi Aramco

A Saudi Aramco ismét kölcsön felvételére kényszerült , hogy finanszírozni tudja a korábban ígért osztaléktervét. Az Aramco évente 75 milliárd dolláros kifizetésére tett ígéretet még a 2019-es tőzsdei bevezetésekor.

A hír azért furcsa, mivel az olajárak emelkedése pont jót tesz a cég készpénz pozíciójának

– mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: így felmerülhet bennünk a kérdés, mi lett volna ha hosszabb ideig maradnak nyomott szinten az olajárak?

Fotó: Shutterstock

A cég 6 milliárd dollárnyi dollár alapú kötvényt bocsátott ki, és ezt megelőzőleg tavaly novemberben vontak be hasonló módon forrást, akkor 8 milliárd dollár értékben – emlékeztetett az elemző.

2020-ban a világ legnagyobb olajtársaságának profitja 44 százalékkal esett egy évvel korábbi szintjéhez képest. 2021 első negyedéve azonban már jobban sikerült az olajmamutnak, 30 százalékkal emelkedett a profit éves alapon, ám a 18,75 milliárd dolláros osztalékfizetés még így is kicsit több volt, mint a megtermelt 18,3 milliárd dollárnyi készpénz.

A kötvénykibocsátással 23 százalékra emelkedett a tőkearányos eladósodottsága a vállalatnak, ami 2019 végén még csupán 0,2 százalék volt. Igaz, közben felvásárolták a vegyipari termékeket gyártó Saudi Basic Industries társaságot – tette hozzá Bosnyák Zsolt.

vállalat tőzsde Saudi Aramco hitel KÖLCSÖN
Kapcsolódó cikkek