Pénz- és tőkepiac

Mégsem akkora buli az ESG?

Bár a befektetők közel fele már a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontokat is figyelembe veszi pénzügyi beruházásainál. És a Dow Jones Market Data szerint 94 amerikai tőzsdén kereskedett ESG-alap kosara átlagosan több mint 20 százalékkal emelkedett tavaly, felülmúlva az S&P 500 több mint 16 százalékos nyereségét, és az ESG-alapok eszközei az elmúlt három évben megháromszorozódtak.

Mégsem annyira egyértelmű a magas ESG pontokkal rendelkező vállalatok idei felülteljesítése.

A Wall Street Journal megvizsgálta, hogy a magas ESG pontokkal rendelkező vállalatok vajon felülteljesítik-e az alacsony ponttal rendelkező cégeket?

Fotó: Shutterstock

Meglepő konklúzióra jutottak az amerikai tőzsdei lap szakértői: egyáltalán nem garantált a jó ESG cégek felülteljesítése.

Annak függvényében, hogy melyik besorolást figyeljük, a legnagyobbak az MSCI, Reuters és a Sustainalytics, illetve, hogy milyen időtávot vizsgálunk, sokszor az átlagos ponttal rendelkezőek, illetve az MSCI-nál a gyenge ponttal rendelkezőek teljesítettek a legjobban eddig az idei évben.

A cégek besorolása ráadásul szignifikánsan divergál a különböző pontozó intézeteknél, mely részben magyarázza is az eltérő teljesítményeket.

Ha hosszabb időtávot vizsgálunk, akkor sem egyértelmű a győztes, ráadásul a cégek besorolása is évről évre változik.

A Wall Street Journal szerint, korántsem elegendő csupán az ESG pontokat figyelni ahhoz, hogy a piac feletti teljesítményt érjünk el.

Dow Jones befektetés ESG
Kapcsolódó cikkek