Pénz- és tőkepiac

Nagy diszkonttal forognak a kispapírok

Az első negyedév javuló vállalati eredményeit követően is bőven találni vonzó hozamlehetőségeket a hazai kisrészvények között, a tőzsde aktuális sztárpapírjának árfolyama azonban jócskán előreszaladt a független elemzői várakozáshoz képest.

Több kisebb hazai tőzsdei cég eredménye is nagyot javult az első negyedévben, a fundamentumok és a gazdasági kilátások erősödése mellett több esetben a részvényeik is vonzó hozamlehetőségeket kínálnak, az árfolyamokba ugyanis nem minden esetben épült még be a remek teljesítmény. A Budapesti Értéktőzsde elemzői programjában szereplő 15 cég közül hetet vételre, ötöt pedig tartásra javasolnak a brókercégek, közülük heten két számjegyű árfolyam-emelkedés előtt állhatnak a május végi célárak alapján.

Az egyik legnagyobb diszkonttal az Opus részvényei foroghatnak, legalábbis az Equilor szerint, amely még a holding 2020-as eredményét értékelve emelte 395 forintra a célárat, főként az agrárszegmens teljesítménye ­miatt.

Mivel az Opus kurzusa gyengén, 18 százalékos ereszkedéssel indította az évet, akár 66 százalékos ralira is lehet kilátás, ráadásul a Titász- és a Tigáz-akvizíciók révén az idén szépen bővülő energetikai üzletág várható hozzájárulását még nem is építette be a modelljébe a brókercég.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A legalulértékeltebb kispapír a stabil, kiszámítható profittermeléséről ismert PannErgy lehet. A geotermikus energiát hasznosító, idén már kisebb osztalékot is fizető cég árazása a szerény, 9 százalékos idei emelkedés ellenére is 70 százalékot megközelítő felértékelődési lehetőséget rejthet az OTP modellje szerint.

Fél tucat akvizíción van túl egy éven belül az AutoWallis, a dinamikusan növekvő autókereskedő cégcsoport teljesítményét a befektetők mellett az elemzők is egyre inkább díjazzák. A kurzus május végéig majdnem ötö­dével emelkedett, a Concorde szerint – amely két ütemben is emelt a céláron – hamarosan ismét sebességet válthat az árfolyam, és a mostani másfélszeresére ugorhat. A méretes osztalékszelvényt múlt héten levágó Graphisoft Parknak ugyancsak majdnem 50 százalékos ralit jósol a Wood & Company, a Waberer’s papírjai pedig 25 százalék feletti hozamot szállíthatnak a Concorde szerint. A BIF árfolyamkilátásait mérséklik a lassan készülő új projektjei, a fővárosi ingatlanfejlesztő részvénye az MKB Bank mintegy 12 százalékkal visszavágott, 304 forintos célára mellett is csaknem ötödével értékelődhet fel. Nem kell csüggedniük azoknak, akik kimaradtak az Alteo idei, 36 százalékos ralijából, az MKB ugyanis további 12 százalékos emelkedésre lát esélyt az akvizíciók mellett organikusan is növekvő eredményességű energiaszolgáltató kurzusában.

Lényegesen szerényebb, 4-6 százalékos tartalék lehet még a CIG Pannónia, a stabil osztalékfizetőnek számító Zwack és az ANY Biztonsági Nyomda részvényeiben is.

A Rába papírjai azonban a mostani szinteken már a valós értékükön foroghatnak. Az MKB Bank sem tud lépést tartani az utóbbi időszak hazai sztárpapírjával, az egy év alatt árfolyamát több mint megötszöröző Masterplasttal, amely már ebben az évben is 76 százalékot ralizott. Az idén mintegy 12 milliárd forintnyi egészségipari beruházást végrehajtó építőanyag-ipari cég célárát két hónapon belül háromszor is felsrófolta a bankház, a minden főbb soron három számjegyű bővülést hozó első negyedéves jelentés után kiadott, 3213 forintos várakozást is túlhaladta a papírt övező befektetői eufória. Az MKB becslése szerint a jelenlegi szintről 8 százalékos korrekciónak kellene következnie, ezért tartásra javasolják a részvényt.

BÉT Opus AutoWallis pannergy Masterplast Kispapírok célár
Kapcsolódó cikkek