Pénz- és tőkepiac

Peking kegyeiért pedálozik a HSBC

Érzékenyen érinti a londoni székhelyű HSBC bankot a hónapok óta húzódó kínai konfliktus. A Reuters elemzése kilenc olyan meghatározó kínai állami tulajdonú vállalkozást azonosított, amelyek fekete listára tették a brit bankházat, s tavaly ősz óta megszüntették az üzleti kapcsolatokat vagy jelentősen visszavágták azokat. Annál is fájdalmasabb a kínai konfliktus, mert a HSBC leépítette amerikai lakossági szolgáltatásait, s szimbolikus áron értékesíti franciaországi lakossági üzletágát.

A bank 35 ezer munkahelyet számol fel Amerikában és Európában, hogy növelhesse jelenlétét Ázsiában. Miközben már a tavalyi árbevételnek is 53 százaléka származott az ázsiai piacról.  

A pekingi szankciók kiváltó okaként két eseménysort azonosítanak az elemzők. Az egyik a Huawei-ügy, mely az Egyesült Államok és Kína új keletű hidegháborújának egyik csatatere, s a HSBC ebben a gazdasági-politikai adok-kapokban az amerikai oldalra sodródott. Míg a másik a hongkongi demokratikus erők és a pekingi vezetés, időnként utcai harcokba torkolló, máskor csupán törvénytiprásban kifejeződő szembenállása, ahol a Hongkongi tőzsdén is jegyzett brit bank tulajdonosai bírálták korábban Peking lépéseit.

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

A befektetői aggodalmak tavaly szeptemberben voltak a legerőteljesebbek, akkor 25 éves mélypontra zuhant a hongkongi tőzsdén a HSBC árfolyama, ám azóta 53 százalékot emelkedett a kurzus

– mondta Józsa Bence, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a piac egyre inkább a bank és a pekingi vezetés konfliktusának elsimulását árazza. Ez a spekulációt az is alátámasztja, hogy Peter Wong, a HSBC nemrégiben nyugdíjba vonult ázsiai-csendes-óceáni térségi igazgatója is aláírta azt a petíciót, mely támogatta a hongkongi autonómiát aláásó pekingi nemzetbiztonsági törvényt, illetve bírálta annak nyugati kritikusait. Ráadásul, mindkét félnek nagy a kitettsége, hiszen a hongkongi Hang Seng index kosarában 7 százalékos a HSBC súlya.

Másrészt a londoni bank kötvényrészlegében a kínai kibocsátású, dollárban denominált kötvények súlya még mindig egyharmados, annak ellenére is, hogy ezen a piacon a 2016-os 11,3 százalékról 3,2 százalékra csökkent a HSBC részesedése, s az első helyről a 12. helyre csúszott vissza a bank.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kínai kommunista párt idén nyáron ünnepli a 100. évfordulóját. Ezért a szokottnál még vonalasabb a kínai vezetés, mely egyébként is hajlamos azt gondolni, hogy mindig a másik félnek több a veszítenivalója. Most is arra lehet számítani, hogy presztízs kérdésként kezelik, hogy a HSBC udvaroljon Pekingnek. Nehéz megítélni, hogy a londoni bank térségi részlegében látható felfokozott munkaerő mozgás Peking békítésének része, vagy épp ellenkezőleg, a túlzott gesztusok során használódnak el a banki szakértők. Mindenesetre, tucatnyi bankár hagyta el a HSBC kínai részlegét, köztük két ügyvezető, akik a befektetésre ajánlott kínai vállalatokat követték. Az ügyben jártas személyek szerint konkurens bankok várják, hogy leteljen az ilyenkor szokásos „átigazolási” tilalmi idő.

HSBC kína gazdasága dollár alapú kötvény
Kapcsolódó cikkek