Pénz- és tőkepiac

Tiltólistára került az AIG is

Továbbra is meglehetősen szigorúan veszi a fenntartható befektetési szempontokat (ESG) a legnagyobb brit alapkezelőnek számító Legal & General Investment Management, amely keddi bejelentése alapján újabb négy társaság részvényeit száműzi az általa kezelt alapokból.

A klímaváltozás jelentette kihívásra adott elégtelen válaszlépések miatt a kitiltottak listájára kerül a nagy múltú amerikai AIG biztosító

mellett a pennsylvaniai székhelyű PPL Corporation közműholding, valamint két kínai vállalat, az ICBC bank és a tejtermékeket gyártó China Mengniu Dairy is. A szóban forgó vállalatok az összesen 82 milliárd dollár felett rendelkező, aktívan kezelt befektetési alapból hullanak majd ki.

Fotó: Shutterstock

Az érintett cégek „bűne”, hogy nem feleltek meg az 1700 milliárd dollárt kezelő pénzintézet minimálisan előírt klímavédelmi elvárásainak sem, miközben bizonyos esetekben a „vörös vonalat” is átlépték a szénipari kitettségük, vagy az erdőirtáshoz köthető tevékenységük miatt.

Az LGIM 2018-ban kötelezte el magát a klímaváltozás hatásainak mérséklése iránt, a felállított zöldstandardok megsértése miatt korábban már kilenc társaságot vett tiltólistára,

a többi között az Exxon Mobil olajipari óriás és a Korea Electric Power Corporation részvényeiből sem tart már portfóliójában.

A szigor a befektetési szolgáltató közleménye szerint már most is eredményes, a tavaly októberben 100-ról 1000 tagúra bővített klímavédelmi prioritási listáján szereplő társaságok 22 százaléka ugyanis elkötelezte magát a karbonsemlegesség mellett.

AIG klímavédelem ESG
Kapcsolódó cikkek