Pénz- és tőkepiac

Továbbra is csúcsközelben a Mol vegyipari árrése

Az áprilisi marzsokat ezúttal nem sikerült felülmúlnia a hazai olajtársaságnak.

Májusban is kedvező külső környezet mellett dolgozhatott a Mol, igaz, az áprilisi marzsokat ezúttal nem sikerült felülmúlnia a hazai olajtársaságnak. A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára négy dollárral, 68,8 dollárra emelkedett múlt hónapban, a gazdaságok újranyitásával kapcsolatos várakozások által is fűtött nyersanyag drágulást azonban nem követte az árrések további emelkedése.

Fotó: Róka László / MTI

A Mol finomítói hordónként 4,7 dolláros (1330 forintos) marzs mellett üzemeltek, ami 40 centtel marad el az egy éves csúcsot jelentő áprilisi adattól.

A gyengébb árréseket magyarázhatja a járvány ázsiai terjedése, a pandémia révén gyenge hazai kereslet miatt India ugyanis egyre nagyobb mennyiségben exportál finomított terméket, ez pedig valamelyest csökkenti a világ más részein javuló finomítói marzsokat. Az ázsiai piacot jól reprezentáló szingapúri finomítók árrése májusban 71 centre zuhant az áprilisi 1,65 dollárról.

A vegyiparban továbbra is rekord közeli árrésekről adott számot a Mol, a tonnánként 1003,5 eurós érték a 2012-ig visszanyúló adatközlés óta a második legmagasabb, és csupán 32 euróval alacsonyabb az előző havinál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az áprilisi és a májusi adatok tükrében a második negyedév külső környezete az év elejinél is támogatóbb lehet,

2021 első három hónapjában ugyanis 60,8 dolláros olajárral, hordónként 2,5 dolláros finomítói, valamint 668,5 eurós petrolkémiai árréssel tevékenykedett a Mol.

A magyar társaság papírjai az optimista piaci hangulatban közel két százalékkal drágultak kedden.

finomítás marzs petrolkémia Mol
Kapcsolódó cikkek