Pénz- és tőkepiac

A kisbefektetők ezúttal sem engedték esni a piacokat

Az amerikai Dow Jones index 2,5 százalékos csökkenéssel indította a hetet, de elsősorban a lakossági befektetőknek köszönhetően néhány nap alatt sikerült korrigálni az esést. A DataTrek Research összesítése szerint ugyanaz történt, mint az elmúlt másfél évben már sokszor: 

amint néhány százalékkal visszacsúsztak a vezető amerikai tőzsdeindexek, a magánbefektetők azt jó vételi lehetőségként értékelték. 

A piackutatócég összesítése szerint továbbra is rengeteg befektetni való pénz áll a lakosság rendelkezésére, az értékpapírszámláikon 1000 milliárd dollár készpénz parkol, holott a tendencia eddig az volt, hogy a tőkepiaci ciklusokkal együtt nőtt vagy csökkent a pénzállomány: a rekord magasságban lévő részvényárfolyamok idején egyre kevesebb szabad pénze volt a magánbefektetőknek. 

A Yahoo! Finance pénteki írásában kitért rá, hogy a buy-the-dip pénzügyi filozófia elsősorban a hosszú távú portfóliók összeállításához ajánlott: az a befektető, aki 2001 elején 10 000 dollárt tett az S&P 500-ba, két évtizeddel később 42 231 dollárra tehetett szert, ami 7,47 százalékos éves hozamot jelent a J.P. Morgan Asset Management szerint.

Fotó: Shutterstock

S, hogy miért elegendő mindössze 1-3 százalékos piaci korrekció ahhoz, hogy a magánbefektetők vételi kedve felerősödjön? A portál szerint vélhetően azért, mert a közelmúltban, például a 2008-09-es pénzügyi válság, vagy a tavalyi, néhány hónapig tartó medvepiac idején túl sokan várakoztak a partvonalon (további esést várva), ezzel pedig óriási profitról maradtak le. 

A MarketWatch pedig arról írt, hogy amikor idén az S&P 500 index az 50 napos mozgóátlaga alatt zárt, a rá következő héten átlagosan 3,95 százalékos emelkedés következett. Hozzáfűzve: a múlt héten az S&P 500 nem zárt ugyan az 50 napos mozgóátlag alatt, csak ideiglenesen került alá, de az árfolyamok alakulása alapján egyértelműnek tűnik, hogy a buy-the-dip mentalitás vezérli a piacokat. 

Kérdés meddig tartanak ki a technikai szintek: a lapnak nyilatkozó Keith Lerner, a Truist Advisory Services vezető stratégája rámutatott, a vezető 500 csupán 36 százalékával kereskednek most az 50 napos mozgóátlaga felett, szemben az áprilisi 90 százalékkal. A  részvényvásárlási kedv viszont már csak azért sem biztos, hogy mérséklődni fog a közeljövőben, mert a lakosság személyes megtakarítási rátája májusra ugyan 12,4 százalékra csökkent, de még bőven a historikus átlag felett maradt. 

this is Redy S and P 500
Kapcsolódó cikkek