Pénz- és tőkepiac

Becsapós tipp tőzsde nyusziknak a TIPS

Amikor a befektetők inflációt követő amerikai kincstári értékpapírokat (TIPS) vásárolnak, általában alacsonyabb hozamú kötvényhez jutnak, mintha azonos lejáratú nominális kincstárjegyet vennének, ám ha emelkedik az akkor végül mégis jobb hozamot tudnak elérni, az infláció mértékétől függően a élettartama alatt. Mert a kamatfizetés és a tőkeösszeg automatikusan emelkedik az inflációval.

Az idei év egyik slágere lett a TIPS, miután a kockázata csupán annyi, mint az amerikai államcsődé, s mivel a Fed jegybankárai mostanában megengedőek a 2 százalékos inflációs célt „átmenetileg” felülmúló fogyasztói áremelkedéssel szemben, joggal lehet számítani az inflációs prémiumra. Így egyre több ajánlásban olvashatunk erről a gyakorlatilag kockázatmentes befektetésről.

A Wall Street Journal most mégis a TIPS lufira figyelmeztet. Mondván, 

egy 2 százalékos kötvénypiacon jelenleg 8 százalékos kockázatmentes hozamot reklámoznak. De hogyan dagadhat egy tipikus „nyuszi tipp” veszélyes buborékká?

Fotó: Shutterstock

Az amerikai tőzsdei lap szombati összeállítása szerint az inflációtól védett kincstári értékpapírokat vásárló befektetési alapok és tőzsdén kereskedett alapok jelenleg jellemzően 8 százalékos hozammal büszkélkednek, 

miközben már a 4 százalékos hozam is valami „egzotikusan” kockázatos kötvényre utalna. Nos, a titok nyitja az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) hozamszámítási módja, amely leegyszerűsítve, úgy működik, mintha valaki az aktuálisan kiugró havi nettó jövedelmét 12-vel szorozná és kitenné az ablakba. 

Mivel májusban és júniusban szokatlanul magas volt az infláció, éves alapon 5, illetve 5,4 százalék, a havi adatokból évesített „SEC hozamok” is megugrottak. Ám ezek azt évesített kötvényhozamok megtévesztőek. 

Steve Rodosky, a Pimco TIPS kötvényalapjainak portfólió-menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy

július 14-én például a Pimco 1-5 éves amerikai TIPS Index ETF esetében a SEC hozam 8,79 százalék volt, de a lejáratig tartó hozam csupán 0,55 százalék.

Szoros kivételt képez a Vanguard alapkezelő, mely a TIPS alapjaira is negatív, mínusz 1,6 százalékos éves hozamot közölt. Szóvivőjük úgy nyilatkozott: túlzott várakozásokat keltene a piacon a kiugró havi inflációs adatok évesítésével történő kiigazítás, ezért ettől eltekintettek, így most alacsonynak tűnik a hozamuk, ám ha csökken az inflációs, akkor majd magasabbnak tűnik a hozam. Ám úgy vélik, cégük módszertana jobban közelíti a valós hozamot a versenytársakénál.


 


 

buborék infláció Fed TIPS
Kapcsolódó cikkek