Pénz- és tőkepiac

Nyuszik kora köszönt a tőzsdékre?

Hogyan dobjunk össze úgy egy portfóliót, hogy a profitot ne egye meg az infláció, s akkor se veszítsünk sokat, ha a Fed kamatot emel?

Régi igazság, hogy nincs tökéletes portfólió, de most csupa rossz válasszal szembesülnek a befektetők a tengerentúlon. A 10 éve nem látott mértékben kiugró áprilisi amerikai inflációs adat új kihívások elé állítja a portfóliókezelőket.

Hogyan dobjunk össze úgy egy portfóliót, hogy a profitot ne egye meg az s akkor se veszítsünk sokat, ha a Fed az inflációs nyomásra válaszképpen kamatot emel? – teszi fel kérdést mai számában a Wall Street Journal.

A mostani árazások mellett, amikor az árupiacokon minden szárnyal, a részvényindexek historikus csúcsok közelében mozognak, s az olyan klasszikus menedékek, mint az arany, kifejezetten drágák, míg az újabb üdvöskék, mint a kriptopénzek, szintén túlárazottak.

Márpedig az infláció csökkenti a hagyományos állampapírok és vállalati kötvények értékét, mert megeszi a fix kamatfizetések vásárlóerejét. Míg a részvényeket a ráfordítási költségek oldaláról érinti először, míg az esetleges kamatemelés aláássa a vállalati finanszírozást.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Az elemzők egy része azzal nyugtatja olvasóit, hogy az infláció már a világjárvány előtt is éveken át hiába küzdött a Fed 2 százalékos éves céljának áttörésével, olyan strukturális tényezők miatt, mint a fejlett országok népességének elöregedése. Márpedig ez a körülmény a pandémia alatt sem változott meg, ezért nem várható tartósan magas infláció. Ugyanakkor az infláció gyors kifulladása ellen szól a világjárványból való kilábolás, melyet nagyon támogató monetáris és főleg fiskális politika kísér – hívta fel a figyelmet Roberto Perli, a Cornerstone Macro globális politikai kutatásainak vezetője.

Könnyen lehet, hogy újra beköszönt a „nyuszik kora”, hiszen az amerikai tőzsdelap is arra jutott, hogy az inflációval védett kincstári értékpapírok (TIPS) kínálják a legegyszerűbb lehetőséget, mivel a kamatfizetések és a tőkeösszeg automatikusan emelkedik az inflációval. Bár amikor a befektetők TIPS-et vásárolnak, az értékpapír hozama alacsonyabb, mint az azonos lejáratú nominális kincstárjegyeké, de a befektetők végül mégis jobb hozamot tudnak elérni, az infláció mértékétől függően a élettartama alatt.

Nem minden elemző nyugszik bele a „nyuszi-válaszba”.

Annál is kevésbé, mert ugyan a Fed most azt kommunikálja, hogy toleráns az inflációs cél sérülése esetén, de ha mégis harcba indulnak a jegybankárok, akkor a kamatemelés nyomán hamar érdektelenné válnak a TIPS-ek.

Vannak, akik az árupiacokra voksolnak, mondván, még a mostani extrém magas árazás mellett is van tere az emelkedésnek, amit a járvány után már magas keresletre és a járvány miatt még mindig alacsony kínálatra alapoznak. Ennek kapcsán Darwei Kung, a DWS Group árupiaci vezetője és portfóliókezelője megjegyezte, hogy a széles körben követhető Bloomberg Commodity Index valóban jóval a 2008–2009-es pénzügyi válság előtt elért csúcs alatt marad. Ám szerinte ennek ellenére „maga a rendszer nagyon kényes”.

Bármilyen váratlan tényező, ami megváltoztatja az áruk kínálatát vagy keresletét, „mindkét irányban kilendítheti az árakat”.

Érdekes részvénypiaci megközelítést vetett fel pár hete Andrew Parker, a Horizon Kinetics munkatársa, aki egy tőzsdén kereskedett alapot fejleszt, mely olyan részvényeket vásárol, amelyekben van egy úgynevezett „profit spread”, vagyis a nyereségük az inflációval bővül. Ilyenek a pénzügyi cégek, vagy a jogdíj tulajdonos vállalatok. Szerinte ezek inflációban is jól teljesítenek, de stagflációs környezetben is felülteljesítőek. Más kérdés, hogy az inflációs szélső helyzeteket leszámítva, általában nem túl izgalmasak.

kereskedés profit spread tőzsde inflációs portfólió Wall Street pénzpiac TIPS
Kapcsolódó cikkek