Pénz- és tőkepiac

Hazatérhet a kínaiak Twittere

A félmilliárd kínai felhasználóval rendelkező Weibo közösségi portál pekingi befolyás alá kerülhet, miután a mikroblog-üzemeltető részvényeit kivezetnék a Nasdaqról és „hazavinnék”. Az érintettek cáfolnak.

Önként kivonul a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsdéről a Weibo, azaz az amerikai Twitter üzenetküldő és közösségi platform kínai hasonmása.

A Weibo ezzel gyakorlatilag hazatér, a lépéssel lehetőséget biztosítva egyik meghatározó részvényesének, az Alibabának, hogy tisztes nyereséggel kiszálljon a társaságból, amelyet aztán a Reuters értesülései szerint tárt karokkal vár a sanghaji parkett, ahol a jelenlegi 13,2 milliárd dollár körüli cégértéknél lényegesen pozitívabb befektetői megítélésben lehet része.

Fotó: Imaginechina via AFP

Az ügylet lényege, hogy a Weibo elnöke, Charles Chao saját holdingján, a New Wave-en keresztül és egy sanghaji székhelyű állami társasággal konzorciumot alkotva vételi ajánlatot tesz a részvényeseknek.

A csendestárs kilétét egyelőre sűrű homály fedi, de ha valóban Peking áll a háttérben, az garancia lehet arra, hogy fizetőképes és megbízható csapatról van szó.

Nem lehet kérdés, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti permanens politikai feszültség közepette – ami a tőzsdén is erőteljesen érezheti a hatását – a befektetők örömest válnak meg papírjaiktól. Különösen csábító lehet a felvillantott 90-100 dolláros részvényenkénti ár, ami az utóbbi hónap 50 dolláros átlagos árfolyamához képest 80-100 százalékos prémiumot takar. Egyelőre azonban korai a lelkesedés, hiszen Chao cáfolta, hogy kivezetési szándékai lennének, s hogy tárgyalna erről kínai állami illetékesekkel. Ennek valóságtartalma hamar kiderülhet, mivel az ügyletet még az idén nyélbe akarják ütni a Reuters cég közeli forrásai szerint. 

A hírre 50 százalékot szaladt fel a Weibo árfolyama a keddi nyitás előtti kereskedésben, a cáfolat viszont lelombozta a befektetőket,

s a viharos raliból zárásra csupán 6,2 százalék maradt emlékül, így a kurzus 58 dollárnál horgonyzott le. Az idén egyébként 42 százalékot erősödött a Weibo árfolyama New Yorkban, az ott jegyzett top30 kínai cég alkotta Nasdaq Golden Dragon China Index ezzel szemben 18 százalékot gyengült. Sajtóértesülések szerint a kínai kormányzat egyértelmű célja a mikroblog feletti ellenőrzés megszerzése, s annak megelőzése, hogy a központilag irányított szólásszabadsággal összeegyeztethetetlen üzenetek ne kelthessenek zavart a kínai fejekben. A hirtelen túl nagyra nőtt és túl nagy befolyásra szert tett kínai technológiai vállalatok megregulázása is tetten érhető a tervezett ügyletben, ugyanis

a pekingi vezetést nyíltan bíráló Jack Ma és az általa alapított e-kereskedelmi óriás, az Alibaba médiából való kiszorítása szintén fontos feladattá vált.

Az Alibaba 30 média érdekeltséggel rendelkezik, övé a befolyásos South China Morning Post is. A legutóbbi, februári hivatalos közzététel szerint az Alibabának 30 százaléka van a Weibóban, s ez akkor 3,7 milliárd dollárt ért. Szintén februárban a Weibo megbízást adott befektetési bankoknak, hogy készítsék elő részvényeinek másodlagos bevezetését a hongkongi tőzsdére. A Reuters szerint azóta ejtették ezt az elképzelésüket, bár ezt hivatalosan nem jelentették be. Többen biztosra veszik, hogy Chao amolyan strómanként levezényli az átalakításokat majd, ő is kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot Pekingből és kiszáll a saját cégéből.

Weibo Alibaba „core” piacok Nasdaq Kína,
Kapcsolódó cikkek