Külön cégbe vinné ki hintőpor üzletágát a J&J annak minden kötelezettségével együtt, ezúton megszabadulva az utóbbi évtizedben már csak kínos jogi procedúrákat és milliárdokban mérhető kiadásokat „hozó” termékkörtől.

Amennyiben az új cég nyakába szakadnának az újabb milliós-milliárdos követelések, az könnyen csődöt jelenthet, a pernyertesek pedig nem tudnák kin behajtani a követelésüket, vagy csődegyezséggel annak töredékéhez juthatnának hozzá. Függően persze attól, mennyi tőkét invesztált az új cégbe a tulajdonos.

A felperesek ügyvédei egyelőre tehetetlenek, a lépés jogszerűségét csak azután támadhatják meg, amikor már létrejött az új, anyacégtől független vállalat. A J&J-nek joga van a cégalapításhoz, az, hogy rosszhiszeműen járna el, bizonyítani illik, még ha a látszat ezt is sugallja. Sőt, a Johnson & Johnson jogszerűen élhet a texasi „fordított fúziós” törvény adta lehetőséggel, azaz két vagy több cégre bonthatja a vállalatcsoportot, és csődbe is viheti annak egyes elemeit, de más költségkímélő megoldást is kínál számára az amerikai jogrend – írja a Reuters. 

Fotó: AFP  / FREDERIC J. BROWN

A texasi metódust alkalmazta például 2017-ben a Georgia-Pacific nevű vállalat, amely azbeszt tartalmú papírtörülközői miatt került bajba. Az érintett üzletágat a kötelezettségekkel együtt leválasztotta, majd az nem sokra rá csődöt jelentett Észak-Karolinában. 

A J&J annyit fűzött hozzá a hírhez, hogy nem döntöttek semmilyen, az üzletágat érintő átszervezésről, ehelyett arra fókuszálnak, hogy a világszerte ismert és évtizedeken át biztonsággal használt babahintőporuk rákkeltő hatását tudományosan megcáfolják. A J&J tesztek ezreivel cáfolja az azbeszt hozzáadását, s csak egy éve szüntette be a hintőpor észak-amerikai forgalmazását.  

Mára azonban több mint 30 ezer per folyik ellene, a hintőpor rendszeres használata és a petefészekrák közötti közvetlen összefüggést vélelmezve. 

A perekben nem áll jól a 443 milliárd dollár piaci értéket képviselő J&J szénája. Júniusban a legfelsőbb bíróság elutasította fellebbezését, hogy helyezzék hatályon kívül a missouri bíróság korábbi döntését, amellyel 2 milliárd dollárt ítéltek meg rákban szenvedő felperes nők számára. A J&J az opiod-botrányban is megpörkölődött, a százezrek haláláért felelős fájdalomcsillapító forgalmazásáért 263 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött júniusban, múlt héten a rákkeltő anyagot tartalmazó napvédője miatt került a címlapokra.