Pénz- és tőkepiac

Keresték az irányt a nyugat-európai befektetők

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, de még így is a múlt héten elért szintek közelében zárták a kereskedési hetet.

A londoni FTSE100 indexe 0,06 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,57 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,51 százalékkal gyengült csütörtöki záróértékéhez képest. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,51 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Részvénypiacokon a héten oldalazó mozgás volt megfigyelhető a DAX minimális eltérést mutat a múlt heti záróértékéhez képest – írta elemzésében a CIB Bank, hozzátéve, hogy a legjelentősebb piacmozgató tényezőnek az amerikai inflációs adat bizonyult a héten, ami jócskán meghaladta az elemzői várakozásokat. Emelett a koronavírus delta variánsának agresszív terjedése is aggasztotta a befektetőket. Ugyanakkor támogatóan hatott a piaci hangulatra a vállalati negyedéves jelentések zöme, a kedvező tengerentúli munkaerőpiaci statisztikák, illetve a Fed elnökének nyilatkozata, miszerint továbbra is fenntartják a jelenlegi laza monetáris kondíciókat.

Fotó: BORIS ROESSLER / dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai tőzsdezáráskor, 17.30 órakor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,37 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,35 százalékos, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,38 százalékos gyengülés jelzett.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 16 cent (0,22 százalék) emelkedéssel, 73,63 dolláron állt. Az arany ára unciánként 0,95 százalékkal (17,30 dollárral) 1811,65 dollárra esett.

CAC-40 tőzsde DAX CIB Bank részvénypiac FTSE 100
Kapcsolódó cikkek