Pénz- és tőkepiac

Legyalulta a deszkapiac idei nyereségét a korrekció

Az építési fa ára már akkorát korrigált a tengerentúlon, hogy ezzel el is veszítette az idei évben elért nyereséget. Miután a kereslet csökkent, a kínálat pedig növekedett.

A fűrészáru volt az egyik legjobban teljesítő árupiaci termék az idei évben, miután a pandémia építési és barkácsolási lázat okozott, s az inflációs félelmek is felfele hajtották az árát – mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: a home office arányának csökkenése a barkács keresletet szűkíti, s ha lassan is, de azért a kínálat is növekedett, ami így most szintén nyomást fejt ki az árfolyamra. 

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Míg májusban minden idők legnagyobb emelkedését láthattuk a fűrészáruk piacán, amikor 1737 dollárig lőtt ki a határidős ár, ami a szezonálisan megszokottnak ötszöröse. Júniusban már az esés volt historikus: 1400 dollár közeléből 800 dollár alá szánkázott a kurzus. Az egységárat ezen a piacon ezer deszkaláb mennyiségre számolják, ami 2,36 köbméternek felel meg.

A deszka árának mély korrekciója annyiban borítékolható volt, hogy az alapanyag, vagyis a farönkök ára a túlkínálat miatt a mélyben rekedt. Az elmúlt évtizedekben a déli államokban szövetségi programok segítették az építőiparban és a papíriparban használt déli sárgafenyő telepítését. Így az elmúlt négy évtizedben négyszeresére emelkedett a kitermelhető fa mennyisége. Várható volt, hogy a fűrészmalmok, melyek tavaly 40 százalékkal visszavágták a termelésüket a karantén intézkedések miatt, újra teljes kapacitással dolgozva, előbb-utóbb utolérik a deszkakeresletet.

A fűrészáru future azonban a jelenlegi 713 dolláros árazás mellett sem mondható olcsónak historikusan, hiszen a 90-es évektől nézve jellemzően 200-400 dolláros sávban mozgott a jegyzés. 


 

deszka fűrészmalmok fűrészáru
Kapcsolódó cikkek