A pandémia előtti szintre tért vissza az OMV eredménye a második negyedévben. Az osztrák olajtársaság tisztított működési eredménye kilencszeresére, 1,3 milliárd euróra ugrott, felülteljesítve az 1,24 milliárd eurós elemzői várakozást. Az egyedi tételektől szűrt nyereség mintegy tízszeresére, 643 millió euróra – részvényenként 1,97 euróra – nőtt, a szakértői prognózist 65 millió euróval haladta meg a tényadat.

Fotó: Alexander Klein/AFP

A járványhelyzetet követő gyors helyreállás főként a jelentősen javuló piaci környezetnek, valamint a tavaly felvásárolt vegyipari leánycég, a Borealis hozzájárulásának köszönhető.

Az OMV szénhidrogéntermelése a második negyedévben 26 ezer hordóval napi 490 ezer hordóra nőtt, az egész éves kihozatal azonban valamivel ez alatt, átlagosan napi 480 ezer hordóegyenérték lehet. A petrolkémiai árrések éves alapon duplázódtak, a hordónkénti 2,2 dolláros finomítói marzs ugyanakkor minimálisan elmaradt a tavalyitól.

A társaság a jelentést követően megemelte 2021-re vonatkozó olajár prognózisát, és az eddigi 60-65 dollár helyett már 65-70 dollár közé várja a nyersolaj kurzusát. A finomítói árrések ugyanakkor várhatóan mégsem haladják meg idén a tavalyi, 2,4 hordó/dolláros szintet.

A befektetői prezentációt követő sajtótájékoztatón Rainer Seele vezérigazgató bejelentette, hogy az Északi Áramlat 2 vezetéken még a második félévben megindulhat a gázszállítás. A vállalat éléről augusztus végén távozó Seele rekord első féléves eredménnyel adhatja át a stafétát utódjának, Alfred Sternnek.

Az erős negyedéves jelentést a befektetők is díjazták, az OMV részvényeinek kurzusa délelőtt 0,9 százalékkal került feljebb.