Pénz- és tőkepiac

Veszélyesek a brókercégek promóciói

Egyes befektetési szolgáltatók promóciói spekulációs hullámot válthatnak ki a lakosság körében – közölte kedden az piacfelügyeleti szerve. Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) szerint a lakossági befektetők részvényvásárlásainak közelmúltbeli megugrása – főként a Wall Streeten, de bizonyos mértékig Európában is – rávilágított a jutalékmentes kereskedést lehetővé tevő, úgynevezett megbízásokért történő fizetés (payment for order flow) problémájára.

Fotó: Kallus György / VG

A brókercégek ezt a sok piacon egyébként erősen vitatott technikát alkalmazzák, ha a céljuk az, hogy a tőzsdéken elérhető hivatalos vételi/eladási áraknál jobbat kínálhassanak az ügyfeleiknek. A megbízásokat ilyen esetekben nem a tőzsdének, hanem egy harmadik félnek – jellemzően egy nagyfrekvenciás kereskedő vállalatnak – irányítják át. 

Az ESMA közleménye szerint a tagállami szabályozóknak felügyeleti tevékenységük során "prioritásként" kellene kezelniük ezt a témát, hogy lássák, hogyan tartják be a piac szereplői az uniós szabályokat.

ESMA
Kapcsolódó cikkek