A múlt keddi intézményi befektetői riport (COT) alapján a 24 fő árupiaci osztály együttes határidős long pozíciója továbbra is 2,2 millió kontraktus volt, mivel a Brent kőolaj, a földgáz és réz pozíciók csökkenését ellensúlyozta az arany, kukorica és a kakaó pozíciók növekedése. A folyamatos Covid-19 keresleti aggodalmakra válaszul a spekulánsok összesen 31,2 ezer kontraktussal 534 ezerre csökkentették kombinált nyersolaj kitettségüket WTI-ben és Brent-ben, ami kilenc hónapos mélypont. Emellett az összes energiapiaci osztály, beleértve a földgázt is, nettó kitettségcsökkenést mutatott.

Fotó: Shutterstock

A hetet a nyersolaj, valamint a legtöbb árupiaci termék emelkedéssel kezdte a javuló kockázati étvágy és nem utolsósorban a gyengébb dollár segítségével. A múlt heti zuhanást, amely az elmúlt három évben a legnagyobb volt az olaj számára a deltavariáns , a kínai növekedési aggodalmak és a Fed ösztönzők programjának esetleges csökkentése hajtotta. Míg a vírus továbbra is fenyegetést jelent a rövid távú keresleti kilátásokra, a kínai helyzet kevésbé tűnik aggasztónak, a Fed esetleges szigorításáról pedig az e heti Jackson Hole csúcstalálkozó adhat iránymutatást a kereskedőknek. A grafikont nézve fél éves időtávon egy dupla mélypontot láthatunk a Brentben 64,50 dolláron, a WTI-ban pedig 62 dolláron.

Az arany piacán az intézményi riport szerint a befektetők 52 százalékkal 77,6 ezer kontraktusra növelték a nettó long pozícióikat, az augusztus 9-i nagy zuhanást követően. Az ezüstben viszont – az ipari fémekhez való kötődése miatt – tovább csökkentették a kitettségüket, ami összesítve 9,7 ezer long kontraktussal 26 hónapos mélyponton állt.

A hetet jó formában kezdte az arany, sikerült leráznia magáról az elmúlt két hét dollár erősödéséből és reálhozam emelkedésből fakadó veszteségeit. A cikk írásakor a pszichológiailag fontos 1800 dolláros szint felett tartózkodik az árfolyam, a piac azonban itt is a Jackson Hole találkozótól, azon belül is Jerome Powell Fed elnök pénteki beszédétől vár iránymutatást. Az árfolyamnak 1830 dolláros szint fölé kéne kerülnie, hogy elhagyja a jelenlegi semleges zónát.