Csütörtök délután kezdődik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyár végi összejövetele, melynek hagyományos helyszíne  a festői Jackson Hole. A Sziklás-hegység koronaékszerének nevezett kirándulóhelyet még 1982-ben választotta ki Paul Volcker, a Fed akkori elnöke, aki a washingtoni hőség elől akart kimenekíteni egy értekezletet.

Fotó: Bloomberg

A témákat minden évben bejelentik, a konferenciáról tudósítások jelennek meg, de belépőt jobbára csak kiválasztott jegybankelnökök és tanácsadóik körében osztogatnak. Ott is csak módjával.  Bár a Fed „házi újságírója”, Jon Hilsenrath egyszer azt találta mondani, hogy a büfében zajlanak a legfontosabb szakmai viták, kár lenne lebecsülni a zárt körű bankárklub jelentőségét. Különösen, hogy az egymást követő Fed-elnökök rendre itt jelentették be a válságkezelő intézkedéseket. Igaz, a közös büfézés az idén kimarad a programból, mert a szimpóziumot végül virtuálisan rendezik meg, miután az Egyesült Államokban jelentősen megugrottak az esetszámok a delta-variáns terjedése miatt.

A legfontosabb beszédre – hazai idő szerint – pénteken 16 órakor kerül sor, amikor Jerome Powell Fed-elnök bejelentheti az eszközvásárlási program szűkítését, illetve annak várható menetrendjét

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

A JPMorgan befektetési igazgatója szerint itt a remek alkalom arra, hogy az amerikai jegybank komoly bejelentéseket tegyen, s lassan befejezze a költségvetés finanszírozását az eszközvásárlási programon keresztül. Véleménye szerint ha a jegybankok 2008 óta nem torzították volna a piaci folyamatokat a beavatkozásokkal, most 2 százalékos alapkamat és 3 százalékos 10 éves hozam lenne az Egyesült Államokban. Az előbbi most 0,25, az utóbbi pedig 1,34 százalék.