Pénz- és tőkepiac

Cathy Wood került a nagy short célkeresztjébe

A sztárbefektető nem hisz benne, hogy Cathy Wood idén is megismételi 2020-as teljesítményét, de legnagyobb fogadása továbbra is a Teslával szemben van.

A Nagy short című alkotásban megfilmesített Michael Burry, aki azon kevesek egyike volt, akik előre látták a 2008-as jelzálogpiaci összeomlást most Cathy Wood cégének az Ark Ark Investment Managementnek a zászlóshajóját nézte ki magának – írja a Bloomberg.

Fotó: Tony Avelar/Bloomberg / Getty Images

Burry, illetve cége a Scion Management az alapkezelő által kibocsátott Innovation ETF kapcsán vásárolt put opciókat, melynek keretében előre megadott áron adhatja el a papírokat. Ezeken az opciókon a mögötte álló részvények esésén lehet keresni. A Cathy Wood cége által kiadott, technológiai részvényekből összeállított ETF kiváló hozamokat ért el 2020-ban, ám idén már elfogyott a lendület. 

Burry régóta kongatja a vészharangot a szerinte fenntarthatatlanul magas értékelések miatt és több mint 235 ezer részvényt érintő, 31 millió dolláros pozíciót vett fel Cathy Wood papírjaival szemben. 

Júniusban minden összeomlások anyjának eljövetelét jósolta és óvatosságra intette a kisbefektetőket. 

A befektető indirekt módon már régóta szembemegy Cathy Wood technológiai papírokat célzó optimizmusával, hiszen az ETF legnagyobb súlyú papírjára, a Teslára már régen szerzett hasonló opciókat. A kontrariánus befektető a Tesla elleni fogadását is növelte, míg az első negyedévben 800 ezer körüli put opcióval rendelkezett, ezek száma mára meghaladja az 1 milliót.

Burry azonban nem feltétlenül pesszimista minden technológiai cég árfolyamát tekintve, a Facebook és az Alphabet részvényei tekintetében növelte call opciói számát, olyannyira, hogy a 731 millió dolláros Tesla pozíció után a Facebookon felvett call a második legnagyobb fogadása. Cathy Woods elleni opciói csupán a tizedik legnagyobb részvénycsomagját jelentik az alapjánál.

Ark Invest Cathy Woods Michael Burry Scion Asset Management ETF
Kapcsolódó cikkek