Pénz- és tőkepiac

A nagy short most a Teslát célozza

A nagy shortban bemutatott sztárbefektető most a Tesla ellen fogad, nem is kevés pénzzel.

Michael Burry, a befektető akit A nagy short című könyv és az abból készült film is bemutatott, most a Tesla ellen fogad – tudta meg a CNBC.

Mint az amerikai tőzsdefelügyelet felé tett jelentésből kiderül,

a befektető 801 ezer put opcióval rendelkezik a cég papírjaiból. Ez több mint 530 millió dolláros fogadást jelent az elektromos autókat gyártó cég ellen.

Ez az opció azt jelenti, hogy a befektető egy meghatározott időintervallumon belül jogosult egy előre meghatározott áron eladni a mögöttes részvényeket.

Burry hírnevét annak köszönheti, hogy a 2008-as nagy válság előtt a jelzálogpiac összeomlására fogadott, ennek köszönhetően született meg a róla szóló A nagy short című könyv, majd az azonos című Oscar-díjas film.

Fotó: Shutterstock

Burry a 2008-as nagy short mellett hatalmasat kaszált idén a Gamestop részvényeinek őrült raliján is.

A befektető egy azóta törölt twitjében arról beszélt, hogy a Tesla rászorultsága a szabályozási kreditekre intő jel lehet. Az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozást kihasználó autógyártó profitját az ilyen kreditek eladása tette lehetővé az elmúlt negyedévekben.

A vállalat az idei első negyedévben ezeken krediteken 518 millió dollárt keresett, ami több mint a negyedévben elért 438 millió dolláros profit. Hasonlóan alakult a tavalyi utolsó negyedév is, akkor 401 millió dollárnyi kredit kellett 270 millió dolláros profithoz.

Burry szerint ahogy egyre több autógyártó átáll az elektromos autók gyártására, úgy csökken a kereslet ezekre a szabályozási kreditekre.

A villanyautógyártó emellett késésben van a felújított Model S és Model X gyártásában is és mind az Egyesült Államokban, mind Kínában hatósági vizsgálat folyik ellene pár negatív publicitást is hozó balesete miatt.

A cég árfolyamát a Tesla vezér és a és egyéb kriptopénzek egyre érthetetlenebb kapcsolata sem feltétlenül előnyösen befolyásolja.

A tavaly 740 százalékot dráguló papírok az idén már 20 százalékot estek.

Elon Musk Michael Burry short bitcoin Tesla
Kapcsolódó cikkek