Pénz- és tőkepiac

Hatalmas cápák köröznek a brit szupermarketek körül

A Sainsbury's jöhet a Morrisons után, a brit szupermarketek vonzzák a hozamra éhes befektetőket

A Sainsbury's is felkerülhet a hozamra éhes magántőke-alapok étlapjára, miután az Egyesült Királyság másik jelentős szupermarket-lánca, a Morrisons már egy licitháború kellős közepébe került. A szektor brit nagyvállalatai egyébként a The Guardian szerint hatalmas ingatlanvagyonuk és stabil jövedelemtermelő képességük miatt kerültek a pénzügyi cápák érdeklődésének középpontjába.

Fotó: AFP

Éppen a múlt héten derült ki, hogy

a Morrisons felvásárlásáért vetélkedő cégek közül az ajánlatát 7 milliárd angol fontra emelő Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) nyerte el az igazgatótanács támogatását a „csupán” 6,7 milliárdot kínáló Fortress-szel szemben.

A befektetők szerint azonban a csata még nem ért véget, hiszen pénteken 291 penny-n zártak a Morrisons részvényei, azaz 6 pennyvel az egy részvényre jutó legmagasabb vételár-ajánlat és 60 százalékkal a küzdelem kibontakozása előtti árfolyam felett.

Ezt a logikát igazolhatja mindenesetre a versenyfutásban eddig esélytelennek látszó amerikai Apollo befektetési cég házatájáról kiszivárgó hír is. A szintén brit Asda megszerzéséről tavaly lecsúszott tengerentúli társaság ugyanis, amely a Sunday Times értesülése szerint már megkezdte a Sainsbury’s „feltáró célú” vizsgálatát, közben a Morrison’s-ról sem mondott még le, és most már a Fortress-szel való társulást fontolgatja egy még magasabb ajánlati ár kialakítása érdekében.

Ha viszont létrejön a szövetség Morrisons-ügyben, nyilvánvalóan ugrik az Apollo Sainsbury’s-projektje.

A londoni tőzsdén idén eddig 30 százalékkal dráguló céggel kapcsolatos spekulációk azonban ettől függetlenül már áprilisban megkezdődtek, amikor Daniel Kretínský cseh milliárdos 10 százalékra növelte részesedését a vállalatban.

Elemzők az ügy kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy bárhogy fogadkozik is most a Fortress és a CD&R, hogy jó gazdái lesznek a Morrisonsnak, a tapasztalat azt mutatja, minél magasabb a vételár, annál hamarabb kezdik meg a pénzügyi befektetők a megszerzett cég pénzzé tehető vagyonának kiárusítását.

szupermarketek Morrisons Apollo Sainsbury's
Kapcsolódó cikkek