Pénz- és tőkepiac

Hirtelen házasság készül, gyógyszercéget venne a Philip Morris

Már másodszor tett ajánlatot a Vectura nevű, gyógyszer-inhalátorokat fejlesztő cég megvásárlására a Philip Morris. A brit cigarettagyártó ezúttal csaknem másfél milliárd dollárt kínált a társaságért, az utolsó pillanatban.

A Philip Morris International (PMI) vezérigazgatója nemrég jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata tíz éven belül leteszi a cigarettát, az Egyesült Királyságban mindenképp. Helyette először alternatív termékekre, például a fűtött dohánytermékekre fókuszál majd, amelyek már most is forgalma 30 százalékát adják. Hosszabb távon pedig egy egészségügyi és wellness szolgáltatóvá válna. Ehhez kapcsolódhat a cég azon lépése is, hogy megszerezze a Vecturát – írja a Financial Times

Fotó: ROBERT SCHLESINGER / dpa Picture-Alliance via AFP

A PMI a hétvégén másodszor tett ajánlatot a légúton át bevehető gyógyszerekhez speciális adagolókat, például asztma-inhalátorokat fejlesztő cégre, annak ellenére, hogy az már korábban jelezte: inkább egy másik ajánlatot, a Carlyle-ét fogadná szívesen, és már májusban az 1,285 milliárd dolláros megállapodás részleteiről tárgyalt a priváttőke-befektető csoporttal. A PMI ezúttal 1,41 milliárd dollárt, azaz részvényenként 150 penny-t (1,96 dollár) ajánlott a Vecturáért. A Vectura részvények árfolyama 5 és fél százalékos pluszban, 173 penny-re (2,27 dollár) emelkedett hétfő estére a londoni tőzsdén.

A Philip Morrisnak nagyszabású tervei vannak a GlaxoSmithKline-nal, a Novartis-sal és a Hikma Pharmaceuticals-szal is üzletelő angliai Vecturával; a vállalat évi egymilliárd dolláros bevételt vár a belélegezhető gyógyszer-adagolók gyártásából legkésőbb 2025-re. Ehhez persze a jelenleg 264,5 millió dolláros éves bevételt generáló Vectura önmagában nem lesz elég. A PMI épp egy hete állapodott meg a nikotinos rágók gyártásával is foglalkozó dán Fertin Pharma megvásárlásáról, amelyért 820 millió dollárt fizetett.

Fotó: Alexei Danichev / Sputnik via AFP

A Vectura korábban együttműködést kezdett a brit Inspirával egy belélegezhető koronavírus-gyógyszer fejlesztésére. A Vectura vezetése pénteki közleményében azt írta: a PMI tulajdonátvétel várható hatásait biztonytalannak látják, jobb kézben lennének a Carlyle-nál. A társaság hétfőre tervezett részvényesi ülését ennek ellenére elhalasztották – ezen kellett volna elfogadniuk a Carlyle ajánlatát. A priváttőke-befektető társaság jelezte: részvényenként 136 penny-s (1,78 dolláros) ajánlatával továbbra is élni kíván.

vállalatfelvásárlás Philip Morris Vectura GSK M&A Carlyle Group Novartis
Kapcsolódó cikkek