Pénz- és tőkepiac

Jól fizetettek a biztosítások

A biztosítási óriás úgy tűnik túl van a koronavírus-járvány okozta rossz időkön, sajátrészvény-visszavásárlási programjához is visszatér.

Az Allianz pénteken hozta nyilvánosságra második negyedévet érintő eredményeit, melyben arról számolt be hogy teljes díjbevétele 10,9 százalékos növekedést követően 34,3 milliárd euró volt.

Fotó: Shutterstock

A vállalat működési eredménye 29,4 százalékkal, 3 milliárd 319 millió euróra emelkedett, míg adózott eredménye 45,6 százalékkal, 2,35 milliárd euróra kúszott fel.

A részvényesekre jutó nyeresége elérte a 2,22 milliárd eurót, ami 45,7 százalékos növekedést jelent és magasabb az elemzők által várt 2,055 milliárd eurónál is. Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke pedig 5,22 euróra ugrott az egy évvel korábbi 3,68 euróról.

Az idei első fél évben az Allianz bevételei 3,1 százalékkal, 75,7 milliárd euróra, működési eredménye 36,7 százalékkal, 6,65 milliárd euróra, nyeresége pedig 62,5 százalékkal, 5,04 milliárd euróra emelkedett.

A sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) éves szintre vetítve elérte a 1,6 százalékot az első félévben, szemben a tavalyi 11,4 százalékkal. A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 206 százalékon állt június végén, ami 4 százalékponttal alacsonyabb a március végén kimutatott 210 százaléknál.

A vállalat optimizmusát jelzi, hogy javították a működési nyereséggel kapcsolatos előrejelzést is, az üzemi eredményt a 11 és 13 milliárd eurós sáv felső részébe várják.

Az Allianz kiválóan kezdte az idei évet, a csoport valamennyi üzleti szegmensében erős teljesítményt ért el. A második negyedévben diverzifikált üzleti portfóliójának köszönhetően az Allianz jól profitált a világgazdaság fellendüléséből, mindhárom üzletága jól növekedett. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág rugalmasan reagált a jelentős természeti katasztrófákra, nagy volt a kereslet az élet- és egészségbiztosítási termékek iránt, és tovább nőtt a vagyonkezelési üzletág, a kezelt értéke történelmi csúcsot ért el.

Tavaly a német biztosító visszavonta profitelőrejelzését, és közel egy évtizede először működési eredményének csökkenésével szembesült. Hasonlóan más biztosítókhoz, az Allianz is arról számolt be tavaly, hogy ügyfelei kártérítési kérelmeket nyújtottak be az üzletmenet megszakadására és az elmaradt eseményekre hivatkozva, miközben a gépjármű- és utasbiztosítások iránti kereslet visszaesett.

Mindez ahhoz vezetett, hogy az Allianz 140,5 milliárd euró teljes díjbevétel mellett 10,75 milliárd euró működési eredményt ért el, ami 1,3, illetve 9,3 százalékkal kevesebb a 2019-es értékeknél. Az adózott nyereség 14,1 százalékkal, 7,13 milliárd euróra mérséklődött.

A cég 750 millió euró értékben sajátrészvény-visszavásárlást is bejelentett, visszatérve a járvány előtt megkezdett folyamatokhoz. A csoport 2017 óta összesen 8,25 milliárd euró értékben hajtott végre több nagy sajátrészvény-visszavásárlási programot.

A vállalat papírja péntek egy órakor 2,05 százalékos pluszban, 197,48 eurón forogtak a frankfurti tőzsdén. Az elmúlt 52 hét alatt 148,60 és 223,50 euró között mozgott az árfolyam, amelynek jelenlegi szintje több mint 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

biztosítási piac Allianz biztosítás gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek