Pénz- és tőkepiac

Kockázatok árnyalják a Deutsche Telekom jövőképét

A legnagyobb kihívások közé tartozik a jogszabályi környezet, a koronavírus-járvány által okozott gazdasági bizonytalanság, az intenzív verseny és az ebből fakadó árnyomás, valamint a technológia folyamatos változása.

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom (DT) integrált távközlési szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A világ egyik vezető távközlési szolgáltatójaként 242 millió mobil-, 27 millió vezetékes és 22 millió szélessávú előfizetővel rendelkezik.

Fotó: ddp images/AFP

A menedzsment várakozásai szerint 2024-ig éves szinten 1-2 százalékos bevételnövekedés, 3-5 százalékos korrigált EBITDAAL-növekedés lesz csoportszinten. A szabadon felosztható pénzáramok 2024-re meghaladhatják a 18 milliárd eurót. A jövőt tekintve éves szinten legalább 60 centes EPS-sel számolnak, de 2024-re akár az 1,75 eurót is elérheti az egy részvényre eső profit. Az elkövetkező években részvényenként évi 0,70-1,05 euró kifizetése valószínűsíthető.

A növekedés két irányból ered: az egyesült államokbeli szinergiákból és az európai működésre vonatkozó várakozások felülteljesítéséből. A társaság 65 százalékos 5G lefedettséggel rendelkezik Németországban, ez 2024-re 97 százalékosra nőhet. A holland üzletág lehetséges eladásával csökkenthetik a társaság adósságát. Az előfizetések növekvő száma, valamint a szigorú költség-kontroll növelheti a cég profitabilitását. A DT több országban is elsőként tudott kereskedelmi 5G szolgáltatást indítani. A T-Mobile US és a Sprint 2020 áprilisában történt fúziója következményeként a cég versenyre kelhet a Verizonnal a piacvezető szerepért az Egyesült Államokban. A vállalat jelenleg 43,3 százalékos részesedéssel rendelkezik a T-Mobile US-ban, ezt 50,1 százalékosra akarja a cég bővíteni, így többségi tulajdonrészt szerezne az amerikai leányvállalatában. A tengerentúli operációk, illetve a tulajdonában lévő cégek együttműködése fontos részét képezik a vállalat stratégiájának.

A társaság nyereségességét több kockázati tényező befolyásolja. A legnagyobb kihívások közé tartozik a jogszabályi környezet, a koronavírus-járvány által okozott gazdasági bizonytalanság, az intenzív verseny és az ebből fakadó árnyomás, valamint a technológia folyamatos változása.

A DT árfolyama stabil emelkedő trendben halad felfelé. A trend 2020 márciusában indult, amikor a koronavírus kapcsán kialakult pánikban az árfolyam 10,5 eurónál ütött mélypontot, ahonnan sikerült emelkedő irányba fordulnia. 18,46 euró felett a következő ellenállás a 20 eurós lélektani szintnél található.

Magyar Telekom STRATÉGIA Deutsche Telekom AG
Kapcsolódó cikkek