Pénz- és tőkepiac

Korai lehet a megnyugvás az olajpiacon

Veszített ugyan erejéből az Ida hurrikán, azonban időigényes lehet a New Orleans-i finomítók újraindítása.

Leállították a Mexikói-öböl olajkitermelő létesítményeinek több mint 95 százalékát, azaz napi 1,74 millió hordós termelés esett ki az amerikai rendszerből, mielőtt vasárnap az Ida hurrikán lecsapott New Orleans-re – közölték a tengerentúli hatóságok.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

A város közvetlen környezetében hat finomító

– a PBF, a Phillips, a Shell, a Marathon 1-1 és a Valero 2 létesítménye – húzta le ideiglenesen a rolót - mondta el Andy Lipow, a Lipow Oil Associates houstoni székhelyű tanácsadó cég elnöke a CNN-nek. Mint kifejtette, a hat lezárt finomító az amerikai olajipar teljes kapacitásának 9 százalékát teszi ki. Ráadásul éppen az innen induló nagy csővezetékek szállítják az üzemanyagot a keleti parti piacokra is.

Az Exxon, a Placid és a Kratz Springs tulajdonában álló - Baton Rouge környéki - további 3 finomító is csupán csökkentett szinten működik – fűzte hozzá a szakember, aki szerint

ezek napi 700 000 hordónyi olajat termelnek, ami az Egyesült Államok napi fogyasztásának nagyjából 3,5 százalékát teszi ki.

Nem csoda, hogy az északi tengeri Brent olajár-index a négy havi csúcsot jelentő 73,69 dollárra emelkedett, míg a WTI 69,34 dollárig kapaszkodott a hírre. Mára aztán megnyugodott a piac, mivel az Ida veszített erejéből, a kereskedők pedig most már inkább a szerdai OPEC+ ülésre összpontosítanak, ahol a kitermelés további növeléséről dönthetnek.

A Brent 71,6 dollárra, a WTI pedig 68,43 dollárra ereszkedett kora délutánig.

Könnyen lehet azonban, hogy túl korán lélegeztek fel a piacok, ahogy ugyanis Vivek Dhar a Commonwealth Bank of Australia szektorelemzője fogalmazott a Reutersnek, a kőolaj-termékek (benzin, dízelolaj) nagyon érzékenyek az ilyen leállásokra, különösen akkor, ha nehézségekbe ütközik a finomítók és a csővezetékek újraindítása. 

Lipow pedig úgy véli, hogy a jelenlegi körülmények között meglehetősen időigényes lesz az újraindítás, merthogy ahhoz előbb vissza kell szállítani a személyzetet a helyszínre, fel kell mérni és el kell hárítani a károkat, valamint helyre kell állítani a közműveket is.

new orleans Ida hurrikán kőolaj-finomító Louisiana
Kapcsolódó cikkek