A március végére 1,70 százalék fölé emelkedő hozamszint július végére újra az 1,2 százalékot közelítette, a csaknem 50 bázispontos mozgás pedig mindenképpen figyelemre méltó.

Nem is maradtak el az áttételes hatások, a részvénypiacok új lendületében vagy a növekedési szektorok újraindult felülteljesítésében az említett mozgás jelentősége szerintem megkerülhetetlen.

Persze egy ilyen jelentős eszköz ekkora mértékű mozgása esetén (utólagos) magyarázatokból sincs hiány. Sokan a delta-variáns nyomán kiújuló növekedési félelmekre mutogatnak. Jó páran az amerikai kötvénypiacot elmúlt hónapokban jellemző speciális kereslet-kínálati viszonyokra világítanak rá (lecsökkentett kibocsátások változatlanul agresszív Fed-kereslet mellett). És vannak olyanok is, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a tavaszi hónapok végére sokan erős kötvénypiaci alulsúlyokat építettek ki, így a hozamok fordulása – amihez ilyenkor a momentumvevők is csatlakoznak már – automatikusan kényszerű pozíciózárásokat generált.

Mindezek mellett gyakran hangoztatott magyarázat az is, hogy a hozamok csökkenésében a Fednek is érdemi szerepe volt. Ezen narratíva szerint az amerikai jegybank – bár nem feltétlenül látja helyesen, hogy a mostani inflációs sokk átmeneti jellegű lesz – összességében megfelelő eszközökkel és kellő elhatározással rendelkezik ahhoz, hogy ha szükséges lesz, hatékonyan tudja majd újra a megcélzott sávba terelni az áremelkedés ütemét. Mindez tükröződik abban is, hogy a középtávú inflációs várakozások sokkal kevésbé emelkedtek, mint a rövid távúak.

Fura magyarázat ez, mert egyrészt egy rövid távon tévedő amerikai jegybankkal számol, másrészt pedig egy olyannal, amely közép- és hosszú távon már a kellő időben és a kellő hatékonysággal fogja megfékezni az inflációt.

Ez egy tipikus tőkepiaci helyzet: nem is a magyarázat az igazán fontos talán, hanem maga a piaci mozgás ténye. Jó eséllyel az amerikai tízéves hozamszint mozgása kulcstényező marad az év hátralévő részében is, így, bár kristálygömböm nekem sincs, ám ha lenne, az első kérdésem biztosan ez volna: hol állnak majd az amerikai hozamok 2021 végén?