Pénz- és tőkepiac

Minden szinten jobb lett a Richter jelentése a vártnál

Bőven megverte az elemzői várakozásokat a Richter a második negyedéves bevételi- és eredménysorokon. A VG-konszenzusa szerint az elemzők 143,5 milliárd forintos bevételre számítottak, a gyógyszergyártó ehelyett 155,9 milliárd forintot ért el, 13,6 százalékkal többet, mint a referenciaidőszakban.

A bruttó fedezeti marzs 56,6 százalék volt. Gyógyszermarketingre 27,7 milliárdot költött a cégcsoport, 12,6 százalékkal többet, mint egy éve, s hasonló mértékben emelkedtek a kutatás-fejlesztési kiadások, 16 milliárd forintra. Mindezek alapján szépen javult az üzemi eredmény is, 34 százalékkal 36,4 milliárd forintra nőtt, holott a szakértők 28,2 milliárd forintra számítottak.

A devizahatások alakulása láttán borítékolható volt, hogy pénzügy soron veszteséges lehet a második negyedév, a mínusz végül 6,1 milliárd forint volt.  

A nettó eredmény 11 százalékkal mérséklődött a rendkívül magas bázisadathoz képest, de ez a 28 milliárd forintos profit is 4 milliárd forinttal magasabb a prognosztizáltnál.

Fotó: Faluldi Imre

Ahogy arra az AbbVie múlt pénteki gyorsjelentése alapján már számítani lehetett, a Vraylar (cariprazine) amerikai értékesítése után a Richter rekordmagas szabadalmi jogdíjat kapott, 79 millió dollár értékben. A cariprazine 2021 első hat hónapjában mindösszesen 44 országban volt elérhető világszerte, ideértve az Egyesült Államokat és Magyarországot is.

Reggeli hírlevelében az Equilor elemzője Bosnyák Zsolt a gyorsjelentéssel kapcsolatban kiemelte: a konszenzushoz mérten minden soron pozitív meglepetést okozott a Richter, és éves alapon is az összes fontos eredményszám növekedni tudott, az adózott eredmény kivételével. Hozzátette, a Vraylarnak köszönhetően az Egyesült Államok maradt továbbra is a Richter legnagyobb forgalmú piaca, a nőgyógyászati szegmensben pedig az Evra és a Bemfola javított sokat a bevételek alakulásán.

Richter
Kapcsolódó cikkek