Rég nem látott lendületet vett a svájci frank az első negyedévet követően:

öt hónap alatt négy százalékot erősödött az euróval szemben és kritikus értékek közelébe került a keresztárfolyam.

Hiába telt már el több mint hat év, egy hosszabb távú svájci frank technikai elemzés esetén a mai napig nem lehet kikerülni a 2015 január 15-i eseményeket. Akkor a jegybank már két éve tartotta mesterségesen a svájci frank euróval szembeni árfolyamát az 1,2-es érték felett, annak érdekében, hogy a deviza ne tudjon olyan mértékben erősödni, ami értékelésük szerint már káros volt a hazai gazdaság számára. Azon az emlékezetes napon azonban az intervenciós szint eltörléséről döntöttek a jegybank vezetői (amit azóta bizonyára már többször megbántak), aminek eredményeként a frank brutális erősödésbe kezdett. Az azóta eltelt hat évben mindössze egyszer, 2018 legelején tudta egy nagyon rövid időre megközelíteni ezt az 1,2000-as szintet az árfolyam, azon kívül folyamatosan alatta tartózkodott és az idő nagy részében jelentős mértékben eltávolodva tőle.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ráadásul a 2020-as év elején kirobbant koronavírus-járvány, illetve az azt követő gazdasági bizonytalanság újra menekülő devizaként emelte a figyelem középpontjába a svájci frankot és több éves rekord értékek kerültek terítékre.

Sokszor felmerült a kérdés, hogy vajon van-e bármilyen ingerküszöb a svájci jegybank fejében, ahol már nem komfortos számukra az árfolyam, de természetesen hivatalosan ezzel kapcsolatban semmilyen információ nem került napvilágra. Ugyanakkor jól látható, hogy ezen időszak alatt kétszer volt napon belüli hirtelen elmozdulás, amikor a frank erősödésének lendülete megtört és hirtelen gyengülésbe csapott át. Habár egyik esetben sem bizonyosodott be a direkt, vagy indirekt beavatkozás, de az tény, hogy azóta ezeket a szinteket különös figyelemmel kíséri a piac legtöbb szereplője. Az első eset még 2020 májusában történt, amikor 5 éves mélypontra került az árfolyam az 1,0500-ös kritikus értéket megközelítve. A visszapattanás több, mint másfél százalékos frank gyengülést hozott napon belül, majd a következő két hétben elérte a 4 százalékos elmozdulást a frank gyengülésének irányába. A második hirtelen árfolyamemelkedés tavaly novemberben érkezett, amikor 1,0600 közelébe csorgott vissza az árfolyam az euróval szemben és innen jött egy napon belüli hirtelen emelkedés 1,0800 fölé.

Ezek alapján tehát elmondható, hogyha nem is mesterséges árfolyamcélok tartásáról van szó, az 1,0500 -1,0600 környéki euró/frank szintek mindenképpen figyelemre méltó alátámasztást jelentenek a devizapár kereskedésében.

Ugyanakkor az euró legutóbbi gyengülése, sok elemzés szerint nem feltétlen annak köszönhető, hogy a frank újra menekülő devizaként került előtérbe. Sokkal inkább azzal magyarázzák a frank lendületét, hogy az Európai Központi Bank sokkal határozottabban állt ki a tartósan laza monetáris politika mellett, mint azt sokan ebben a helyzetben gondolták. Jelenleg semmi nyoma nemhogy a szigorításnak, de még a vásárlási programra fordított összegek csökkentésének sem. Ez a pénzbőség pedig alapvetően az euró gyengülését eredményezheti még azzal a svájci frankkal szemben is, amely piacán hat éve töretlenül a világ legalacsonyabb alapkamat- szintjét láthatjuk  mínusz 0,75 százalékon.

Az elmúlt öt hónap mozgásai alapján azonban kijelenthetjük, hogy trendszerű euró árfolyamcsökkenésről van szó, ráadásul az utolsó másfél hónapban ennek üteme gyorsulni látszik.

Technikai elemzés megközelítésével beszélhetünk néhány apróbb támasz-szintről, ami átmenetileg megállíthatja, vagy lassíthatja ezt a trendszerű mozgást, de ahhoz, hogy igazi fordulat érkezzen, jó eséllyel szükség van a jegybank lépésére. Ahogy meggyőződésünk, hogy a tavalyi évben sem véletlen volt, hogy az 1,0500-ös árfolyamszint közelében rendre lendületet tudott venni az euró a frankkal szemben, úgy most is van rá esély, hogy előbb, vagy utóbb egy hirtelen árfolyam emelkedés következzen be, amelynél majd utólag lehet vizsgálni, hogy vajon volt-e benne szerepe a jegybanknak, vagy a piaci szereplők viselkedése váltotta ki azt.