Augusztus 12-én számolt be második negyedéves számairól az adatelemzéssel foglalkozó Palantir. Szeptemberi bevezetése óta a 10 dolláros szintről 39 dolláros záró értéket is produkált a részvények árfolyama, az első negyedévben látott visszarendeződést követően is 20 dolláros fölötti szinteken kereskednek a papírral.

Fotó: Shutterstock

A vállalat tőzsdére lépése előtt amerikai állami megrendelésekből építkezett, a növekedés ígéretét a vállalati szférába történő belépés és terjeszkedés biztosítja. A folyamatnak még rendkívül korai szakaszában van a Palantir, ennek tulajdonítható a folyamatos felfokozott befektetői várakozás a cég jövőjével kapcsolatban, ami meglehetősen magas árazást is jelent a másodlagos piacon.

A második negyedévben sikerült felülteljesíteni a magas várakozásokat is, a jelentésre 11 százalék fölötti mértékben emelkedett csütörtökön a részvények árfolyama és meg is tartotta az elért szintet.

Első ránézésre is pozitívum, hogy éves alapon 49 százalékos növekedés látszik az árbevételben, ami így 376 millió dollárra nőtt. 

Ezt beárnyékolja, hogy a Palantir bevételének 62 százalékát továbbra is állami megrendeléseknek köszönheti. Ez a szám nem csökkent, hanem 1 százalékpontot nőtt előző negyedév óta. A tendencia ezen a téren ideális esetben csökkenő kell, hogy legyen, figyelembe véve a vállalat célkitűzéseit.

Visszatérve a pozitívumokra, kulcsfontosságú, hogy az állami megrendelések dominanciája mellett milyen növekedést tudott elérni a vállalati szegmensben a Palantir.

 Az előző év azonos időszakához képest 90 százalékkal sikerült nőni az amerikai színtéren a vállalati megrendelésekből származó árbevételnek, az előző negyedévhez képest pedig 28 százalékkal, ami magabiztosan az előzetes várakozásokat meghaladó szám.

Problémás kérdés a Palantirnál jelenleg, hogy a kelleténél nagyobb bevétel származik a vállalat 20 legnagyobb ügyfelétől. Ez nyilván betudható annak, hogy fiatal még a vállalati vonalon a cég. Arra vonatkozó számot ezúttal nem kaptunk, hogy a legnagyobb ügyfelek a bevétel mekkora részéért felelnek ebben a szegmensben, de annyit közölt a vállalat, hogy történelme során először nincs olyan ügyfele, aki egymagában felel a vállalati szegmens bevételének 10 százalékáért. A tendencia pozitív, fontos, hogy ez a jövőben is így maradjon mindamellett, hogy természetesen annak is lehet örülni, ha a meglévő ügyfelek egyre többet költenek. 

Végül egy kiemelésre érdemes szempont van még, amit érdemes kitüntetett figyelemmel követni a soron következő időszakban is, ez pedig a nemzetközi terjeszkedés. A fenti számok a vállalati szegmens árbevétele kapcsán az amerikai operációra vonatkoznak. A nemzetközi színtér növekedése még elmarad ettől, pedig hosszútávon ez teheti majd tech óriássá a Palantirt. Pozitívum azért itt is látszik, ebben a negyedévben a Palantir teljes bevételének 31 százalékát nemzetközi színtéren szerezte, ami 5 százalékkal magasabb érték az előző évhez képest.

Összegezve tehát a Palantir a legfrissebb számok alapján szépen halad a növekedés útján, a fent említett kockázati tényezők mellett is biztató trendek tapasztalhatók, amik jelenléte hosszú távon igazolhatják a jelenleg is a részvényekbe árazott potenciált.