Zárás után közel 1 százalékot esett az eBay árfolyama, miután a csalódást keltő bevételi prognózis került fókuszba az online piactér szerda esti gyorsjelentésében. Pedig a negyedéves számok egyébként erősek voltak, bevétel- és profitsoron is felülmúlták a várakozásokat, habár az aktív vásárlók száma nem érte el a konszenzust. A gyenge előrejelzés azonban növeli az aggodalmakat, hogy a járvány után a fogyasztók visszatérhetnek a pandémia előtti vásárlási szokásokhoz – tették hozzá a KBC elemzői.

Fotó: NurPhoto

Míg a Wall Street Journal szerint a lanyhuló e-kereskedelmi trend újabb jele az eBay prognózisa, hiszen korábban az Amazon is a vártnál szerényebb eladásokat riportált. Amint azt az amerikai tőzsdei lap kiemelte, az eBay 159 millió aktív vásárlóról számolt be az idei második negyedévben, ami 2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Miközben a Covid-19 világjárvány kezdete óta az aktív vásárlók száma negyedévente 5-10 százalékkal bővült.

A második negyedévben az eBay 10,73 milliárd dolláros bevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 746 millió dollárral.

A vállalat nyereségének nagy része a megszűnt tevékenységekből származott. Június végén ugyanis a vállalat közölte, hogy 80 százalékos részesedést ad el 3 milliárd dollárért a koreai vállalkozásaiban az E-Mart-nek. A koreai vállalkozásokat a negyedévben megszűnt tevékenységnek tekintették.
A folyamatos működésből származó korrigált eredmény részvényenként 99 cent volt. Elemzők részvényenként 96 centre számítottak.

A vállalat azt is közölte, hogy a folyó negyedévben 2,47 milliárd dollár bevételt vár, 6-8 százalékos organikus növekedéssel.

Ám a FactSet által megkérdezett elemzők 2,49 milliárd dollárra számítottak.