Pénz- és tőkepiac

A brit adóemelés ütötte ki a Manchester Unitedet

A Manchester United 3 százalékos bevételcsökkenéssel úszta meg a járvány évét, ám egy adóemelés miatt négyszeresére nőtt az éves vesztesége.

Csökkenő bevételekről és többszörösére hízó veszteségről számolt be pénteken a Manchester United Plc. Az angol labdarúgóklubot működtető tőzsdei cég közölte, hogy a június végén lezárt üzleti évben nettó vesztesége a tavalyi 23,2 millióról 92,2 millió fontra emelkedett.

Kétségtelen tény, hogy a 2021-es pénzügyi évben a Manchester United története egyik legnagyobb kihívásával volt kénytelen szembenézni

– kommentálta a gyorsjelentést a befektetőknek Ed Woodward ügyvezető alelnök.

Fotó: Oli Scarff / AFP

A legnagyobb arányban, több mint 92 százalékkal – érthetően – a jegybevételek zuhantak, úgyhogy ebből összesen 7 millió fontot vághatott zsebre a társaság. Emellett azonban 52 százalékkal 232 millióra estek vissza a "ManUtd" kereskedelmi bevételei is. Szépségflastromot csupán a közvetítési díjak jelentettek, melyek 82 százalékkal, 255 millió fontra gyarapodtak. Utóbbi tételnek köszönhető, hogy a cég teljes forgalma csupán mintegy 3 százalékkal zsugorodott, ami nem kis dolog, hiszen a focicsapat a teljes szezont zárt kapuk mögött játszotta végig. A cégvezetés éppen erre alapozza derűlátását az elkövetkező időszakra nézve.

További jó hír, hogy a klub nettó adóssága is csökkent, az egy évvel ezelőtti 474,1 millió fontról 419,5 millió fontra, ami főként az újra beinduló bérletértékesítéseknek köszönhető. A bérek viszont 13,6 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, elsősorban azért, mert a 2020/21-es UEFA-bajnokok Ligája selejtezői miatt magasabb kereset illette meg a csapat játékosait.

Szintén biztató, hogy a negyedik negyedévet már év/év bázison 15 százalékkal növekvő összbevétellel fejezte be a United. Érdekes módon az augusztusban a Juventusból érkező Cristiano Ronaldot is leigazoló klub EBITDA- és nettóeredmény-soron elszenvedett vesztesége az üzleti évnek éppen ebben az utolsó, áprilistól június végéig tartó periódusában szabadult el, amit a Reuters szerint egy egyszeri adózási probléma okozott.

Nagy-Britanniában ugyanis 2023. áprilisi hatállyal a társasági adót 19 százalékról 25 százalékra emelték, ami 77,8 millió font halasztott adóterhet eredményezett már az érintett időszakban is,

részben amiatt, mert így a brit adókulcs 2 év múlva meghaladja a 21 százalékos amerikai kulcsot, és ezért a cégnek le kellett írnia amerikai halasztott adókövetelését.

A beszámoló ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a terveknek megfelelően az Egyesült Államokban is megemelik a társasági adót, 66,6 millió font erejéig ismét halasztott követelése keletkezik a társaságnak, azaz ez az összeg javíthatja a jelenlegi üzleti év eredményét. A társaság részvényei a gyorsjelentést követően 0,7 százalékkal emelkedtek a New York-i tőzsdén.

Szintén pénteken publikálták az olasz Juventus gyorsjelentését is.

UEFA Bajnokok Ligája futballklub Premier League Manchester United
Kapcsolódó cikkek