Pénz- és tőkepiac

A forint 360 körül ragadt, van, aki szerint itt jó helyen van

Két hét és majdnem 12 forintnyi gyengülés után az euró ellenében, átszúrta a 360-as vonalat a magyar fizetőeszköz árfolyama, és most körülötte billeg. A piacon technikai tényezőkről beszélnek, sokan az euró/dollár keresztet méregetik, amelyben szintén fontos technikai ellenállás tört szét. A Commerzbank jegyzete szerint most van a helyén a forint, nem 350 alatt.

Miközben a dollár és az euró már túlvettnek tűnik a forint ellenében, a piaci szereplők egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy a magyar fizetőeszköz – miután kedden áttörte a 360-as szintet az euró ellenében, szerdán pedig körülötte táncol – újabb technikai támaszok felé veszi az irányt 362-363, majd 367 és 370 környékén.

A nemzetközi környezet nem tűnik támogatónak. Amikor a nemzetközi piacon a dollárt felvásárolják, a feltörekvő piacok devizáit gyakran eladják, és a dollár az elmúlt hetekben támogatást kapott az eszközvásárlásai visszafogásához közeledő Federal Reserve-től. A Bloomberg szerdai összesítése szerint általános volt a gyengülés az elmúlt egy hónapban a feltörekvő piaci devizák árfolyamaiban, egyedül a rubel tudott majdnem egy százalékot erősödni a zöldhasú ellen, mivel a nagy energiaimportőr Oroszország fizetőeszközét erősíti az olaj- és gázárak emelkedése.

Fotó: Shutterstock / VG

A közép-európai régió devizái is mind gyengültek a dollár ellen, és ilyenkor az euró keresztben is gyengülni szokott. Ez is történt az utóbbi két hétben. Egy hónapos távlatban a cseh korona ugyan valamelyest erősödni tudott az euró ellenében, de az utóbbi két hétben lejtmenetbe került, bár csütörtökön a cseh jegybank várhatóan 1997 óta a legnagyobb kamatemelését hajtja végre.

Szerdán megtörtént az is, amire a Fed múlt heti ülése óta már sokan számítottak:

az euró átütötte idei eddigi leggyengébb szintjét a dollár ellenében.

A dollárt az tarthatja vissza a még nagyobb erősödéstől, hogy az amerikai törvényhozásnak a napokban-hetekben meg kell egyeznie a költségvetési és adósságpolitikáról a kormányzati leállást és egyéb bajokat megelőzendő. További erősödése további nyomást gyakorolhat az euróra és a feltörekvő piacok devizáira.

Az euró/dollár kereszt és a forint árfolyamának korrelációját elemezve, a Commerzbank szenior feltörekvő piaci közgazdásza arra jutott, hogy a magyar fizetőeszköz kilengésekre hajlamosabb kockázatkerülő hangulatban, mint a zloty vagy a korona, a gyengülés a 350 alatti régióból a mostani szintekre viszont pont az indokolt sáv közepébe hozta vissza.

A korábbi szint volt a kilengés, és a mostani van közelebb a normálishoz

– írta. A magyar állampapírok ugyancsak követték az amerikai hozamok emelkedését, ami szintén arra utal, hogy a magyar piacokat legalább olyan mértékben érinti a globális hangulat, mint a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai intézkedései – írta az elemző.

euró-dollár árfolyam forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek